U fokusu

Sedam problematičnih lekcija kojima Disneyevi filmovi uče dječake o muškosti

Disney i dječaci

Disney i dječaci

Kada kao odrasle osobe pričamo o Disneyjevim filmovima, razgovor se najčešće koncentrira na utjecaj koji ti filmovi imaju na mlade žene – i to ne bez razloga. Smiješno proporcionalne princeze pridonijele su našem društvenom standardu ljepote i postavile nemoguća očekivanja generacijama žena. No, ne provodimo ni približno dovoljno vremena raspravljajući o tome kako te bajke utječe na odrastanje dječaka. Disneyjevi filmovi mogu puno toga naučiti dječake o muškosti i nije sve tako dobro. Zapravo, neke su lekcije potpuno pogrešne.

Kao dijete sam obožavao gledati Disneyjeve filmove. Puni pamtljivih pjesama i živopisnih likova. Bili su dovoljno dugi da mamu malo ostavim na miru, a dovoljno kratki da mi zadrže pozornost.

Općenito govoreći, smatram Disneyeve filmove zabavnima. Ali, oni su nerealni, previše pojednostavljeni, a generalno heteroseksistički pogled na svijet ima potencijala da preoblikuje mlade umove na negativan način. U to vrijeme to nisam shvatio, ali sam od Disneya puno naučio o odnosima žene i muškarca, o tome kako funkcionira ljubav, i ono najvažnije, što znači “biti muškarac”. Evo neke od problematičnih lekcija koje sam dobio.

SVE MUŠKARCE PRIVLAČE ŽENE

Od najranije dobi bio sam svjestan da me privlače muškarci, ali sam se kao gej deklarirao u kasnim tinejdžerskim godinama. U filmovima koje sam gledao dok sam odrastao nisam vidio niti jedan realan gej odnos. Bilo je to zbunjujuće. U nekim sam se trenucima osjećao usamljeno. “Gdje su dječaci koji vole druge dječake?”, mislio sam. Ne mogu ja biti jedini. Ali upravo je to poruka koju  Disneyevi filmovi godina šalju gej dječacima (i djevojčicama).

Do danas Disney nije stavio gej odnos u središte i prvi plan bilo kojeg svog filma. Na žalost, većina je Disneyjevih filmova  na čvrstim heteroseksističkim temeljima – dječaci trče za djevojčicama i obrnuto i tu priča završava. U Disneyevom svijetu ostavljeno je malo prostora varijacijama. A kada ih i ima, onda likovi baš i nisu prikazani u pozitivnom svjetlu.

Poruka priče: Kuzco, car u “The Emperor’s New Groove”. Kuzco je samac i ne pokazuje nikakav interes da pronađe ženu s kojom bi proveo život. Upravo zbog toga prikazan je kao sebični samodopadni terorist koji misli kako se svijet vrti oko njega (dokaz za to je i uvodna pjesma u filmu “Perfect World”). Poruka filma je jasna: “dobar” vladar (princ u ovom slučaju) bi sve dao da bude sa ženom.

SVI SE MUŠKARCI ŽELE OŽENITI

Kao što se čini da homoseksualni muškarci ne postoje u Disneyjevim filmovima, jednako se tako čini da ne postoje ni oni koje se ne žele oženiti.

Većina Disneyevih filmova završi trijumfalnim brakom junaka i junakinje. Princ Eric iz “Male sirene” se toliko očajno želi vjenčati da pristane oženiti “seksi” zamaskiranu Ursulu u samo nekoliko dana.

Oni neoženjeni u Disneyjevim filmovima okarakterizirani su kao sebična derišta (već spomenuti Kuzco) ili zli umovi (Jafar iz “Aladina”). Disney nas uči kako s neoženjenim muškarcima obično nešto nije u redu. Ili su kreteni ili im se ne može vjerovati.

PRAVA LJUBAV ĆE TE PRONAĆI

Ah, ljubav na prvi pogled. Svi znamo da se to ne može primijeniti u stvarnom životu, je li tako? Tako je. Ali, kao dijete to nisam imao pojma.

Zahvaljujući Disneyju, ljubav na brzinu činila mi se kao razumna stvar. “To je ono što rade odrasli”, mislio sam. Jednog dana šetat ću supermarketom i uočiti prekrasnu princezu, velikih, izražajnih očiju i zapanjujućeg tijela i BAM. Do sljedećeg tjedna bit ćemo muž i žena. Princ pada na Pepeljugu od trenutka kad je prvi puta ugleda? Totalno uvjerljivo. Mislim, jeste li to ikad vidjeli svojim očima?

I dečki, ne brinite se – ona/on će se vjerojatno pojaviti pred vašom kućom tako da nema potrebe da ju/ga tražite.

MUŠKARCI BI TREBALI SPAŠAVATI ŽENE

Kao što nam raspjevani i rasplesani muškarci kineske vojske govore u Disneyevom animiranom filmu “Mulan”: “Što želimo? Djevojku za koju se isplati boriti!” Disneyjevi filmovi prepuni su dama u nevolji: Snjeguljica i princeza Aurora leže u komi čekajući “poljubac prave ljubavi”. Meg iz “Herculesa” treba nadčovječnog junaka da ju spasi iz Hadovih zlih pandži. Disney uči mlade žene kako su bespomoćne savladati prepreke u vlastitim životima i kako trebaju biti “spašene”.

Odrastajući, bio sam siguran da nisam zainteresiran za spašavanje djevojaka – proveo sam dovoljno vremena u raznim sukobima sa starijom sestrom da znam da su djevojke totalni užas. (Ne brinite, otad sam promijenio stajalište.) No, lik dame u nevolji vječno je prisutan u Disneyevim filmovima, mora da bar nekim momcima daje krivu ideju.

DOBRI MUŠKARCI SU NABILDANI. SVI OSTALI SU SMIJEŠNI … ILI ZLI

Nećete pronaći mnogo raznolikosti kad je riječ o tjelesnim tipovima u Disneyjevim filmovima – svi Disneyjevi heroji su iznimno privlačni fizički primjerci s nabreklim bicepsima i isklesanim trbušnjacima koji bi posramili mnoge. Pogledajte samo Herculesa, princa Erica ili čak Johna Smitha! Većina sporednih muških likova, međutim, spadaju u jednu od dvije kategorije: oni koji su građeni kao karikature, dizajnirani da nas nasmiju (uglavnom na vlastiti račun), ili visoki, šiljasti zlikovci koje bismo trebali prezirati. Što se klaunova tiče, ne trebamo gledati dalje od Lefoua, Gastonovog patuljastog lika iz Ljepotice i Zvijeri. Tu je također Chien-Po, pretili kineski vojnik koji je nesposoban razmišljati o ičemu osim o hrani, iz animiranog filma Mulan. Kod zlikovaca tu je koščati čarobnjak Jaffar iz Aladdina i visoki, tanki i uglasti Doktor Facilier iz Princeze i žabe. Prema Disneyu, dobri muškarci su svi nevjerojatno zgodni i snažni. Sve ostalo … S tim jednostavno ne želite imati posla.

{slika}

OČEVI SU ZASTRAŠUJUĆI (ILI BEZOPASNI, AKO SU DEBELI)

Disney nikad nema roditelje u prvom planu (potopljeni brod na kojem poginu oba roditelja u “Frozen” je samo još jedan dokaz), ali kada je u njihovim pričama prisutna figura oca, on ima tendenciju biti … kontrolirajući ljudožder.

Uzmimo za primjer kralja Tritona, Arielinog oca u “Maloj sireni”. Kralj Triton je zastrašujući frajer. Fizički je nadmoćan, prodornog glasa i duge, bijele brade. On je vođa. Ali je također sklon emocionalnom zlostavljanju.

Da, hvala tata. Gotovo kao da Disney pokušava djeci stvoriti anitočinski kompleks. Ako očevi nisu zastrašujući, onda su to niski, povučeni tipove koji trebaju biti spašeni – kao Bellin otac ili sultan u “Aladinu”.

ŽENE ĆE TE VOLJETI UNATOČ TOME ŠTO SI NASILNI KRETEN

Zvijer u “Ljepotica i Zvijer” je imao težak život. Jasno mi je, život ga nije mazio. Ali kada se ukaže prva šansa da Zvijer upozna ljubav svog života (nježnu i dragu Belle), on provede pola filma ponašajući se prema njoj ogavno.

Belle je njegova zatvorenica. Konstantno viče na nju. Uskraćuje joj hranu dok ne pristane večerati s njim za stolom. Ipak, tu ženu privuče slinava i ogromna zvijer. Tek na kraju filma Zvijer pokaže svoje osjećaje prema njoj, ali ne brinite se, ipak ju osvoji.

Iako se “Frozen” smatra “najprogresivnijim Disneyevim filmom ikad”, još uvijek se puno toga treba promijeniti. Možemo li, molim vas, vidjeti gej odnos u Diseneyevom filmu? Može li se, barem jednom, zanemariti heteroseksualnost? Možemo li imati feminiziranog muškog lika koji nije predmet šale? To su filmovi na kojima sam želio odrasti. Možda bih se osjećao manje usamljen.

Da ne spominjem kako su stvarni, kompleksni i emotivni muškarci puno zanimljiviji. 

Privela i prilagodila Mirna Šimunović