U fokusu

Industrija zabave

Kako napisati scenarij za dobar ženski lik?

Kako napisati scenarij za dobar ženski lik?

Kao scenaristica, komičarka i feministica zainteresirana za razvoj televizije,konstantno sam frustrirana ne samo manjkom ženskih likova u industriji zabave, već i vrstom ženskih likova koje nam spomenuta industrija nudi. Nemojte me krivo shvatiti, nisu baš svi loši – naprotiv, ima i sjajnih (npr. u seriji Orange is the New Black), ali ima i onih koji nisu ni približno razrađeni, kompleksni ili pamtljivi kao muški likovi. Zašto, dragi/e čitatelji/ce? Zašto? ZAŠTO?!?! Na to pitanje nažalost nemam odgovor, ali imam popis savjeta kako napisati, ma što dobar – genijalan ženski lik. Istina, nisam stručnjak, tek osoba kojoj je jako stalo i koja je prilično bijesna, a takve osobe često nude najbolje savjete. Drž’te fige da ovime promijenim svijet.

#1:Pobogu, dajte joj ime!

Osim ako je statistica koja se u sceni pojavljuje pet tisućinki sekunde, pokažite malo poštovanja i dajte joj ime. I ne, imena poput “Supruga br. 2”, “Omiljena prostitutka” i “Generička vagina” se ne računaju!

#2: Dajte joj tekst.

Imate ženski lik u filmu? Odlično! Da li taj lik samo stoji kraj muških likova, smješka se i klima glavom u tišini na sve što oni kažu? U tom slučaju, niste prošli Bechdel test. Čestitke – užasni ste. Ako ne želite biti užasni, dajte joj koju dobru repliku.

#3: Ne svodite ju na izgled.

Ona nije plastična lutka – ima mnoštvo unutarnjih organa, primjerice mozak. Zašto se (za promjenu) malo ne usredotočite na taj organ? Istina je da naš izgled utječe na naše živote, no on nas ne definira, a ne bi trebao definirati ni vaš ženski lik.

#4: Dajte joj hrpu mana.

Scenaristi/ce obično misle da ženski lik ne smije imati negativnih karakteristika jer se neće svidjeti publici. Pa onda lijepo stvore najslađu, najpametniju, najbolju djevojku u gradu koja nikada ne radi greške – DOSADNO!!! Sve spomenute osobine su divne, ali bez pokoje mane, vaš lik ostaje plošan i dosadan. Ono što ga čini zanimljivim upravo su mane. Ako je ljubazna i pametna, a istovremeno i paranoična, ratoborna piromanka –e, to zvuči sjajno!

#5: Oprezno s manama!

Ne želimo odaslati poruku da su žene divlje zvijeri iz pakla (iako osobno nemam ništa protiv zvijeri iz pakla). Čak i ako je antagonistica, dajte joj koju dobru osobinu. Možda je zla, ali je odana svojim pomagačima/cama, vodi računa da su im plaće redovite, da imaju četiri tjedna godišnjeg, uplaćuje im zdravstveno i mirovinsko. Neka vaš lik bude spoj i dobrog i lošeg. Neka bude kompleksan, kao stvarni ljudi (znate da su i žene ljudi, zar ne?).

#6: VAŽNO – Žena nije dodatak muškarcu.

Dajte joj njenu vlastitu priču. Neka bude aktivna, neka utječe na razvoj radnje (gologuza šetnja kroz kadar u svrhu odvraćanja pažnje neprijatelja se ne računa). Ovo je naročito važno ako se radi o protagonistici. Srce mi se slama kad vidim da se filmska protagonistica vucara za hrpom frajera kao neki izgubljeni psić. Imajte povjerenja da ona može nositi priču. Zapitajte se zašto uopće dodajete taj lik u priču. Ako odgovor glasi: “Jer mi je moj producent rekao da moram imati barem jednu ženu u filmu, ali ja se s time ne slažem”, vrijeme je da date otkaz i netragom nestanete.

#7: Bez prodika, molim!

U zadnje vrijeme sve je više ženskih likova koji muškarcima drže prodike zbog njihovih loših postupaka i pogrešnih izbora. “Zločesti dečko, prestani s tim! Prestani razvijati radnju”, njurgaju one, što tjera horde obožavatelja da preko Interneta zahtijevaju da se te i takve likove jednostavno eliminira jer koče radnju i ne daju dečkima da “budu zabavni”. Prestanite od ženskih likova praviti ‘zlobne mame’ koje sve upropaste. Naravno, vaš lik ima svako pravo (pr)ocjenjivati odluke drugih likova i komentirati njihove postupke, ali ako je to njegova jedina funkcija, publika će ga mrziti.

#8: Dajte joj interese, posao, hobije, vještine, fobije…

Imate ženski lik s mnoštvom genijalnih osobina, ali i dalje je strašno dosadan, a vi nemate pojma zašto. Možda je stvar u tome što nema nikakvih interesa. Promijenite to i imat ćete trodimenzionalan, zanimljiv lik. Možda voli online poker, mrzi kišobrane i upravo je postala profesionalna šaptačica delfinima. Uvijek pitam scenariste/ce: “Da se vaš lik nađe sam u sobi, što bi radio?” Ako je vaš odgovor: “Razmišljao o jajima – ne kokošjim jajima, nego testisima”, zaboravite!!! Samo… ma, zaboravite!

#9: Neka voli druge žene

Ženski lik koji obožava druženje s kompićima ali prezire vlastiti spol čest je stereotip. “Ne slažem se s drugim curama. Sigurno zato što su ljubomorne na mene” – ako je to njena poštapalica, zaboravite – grozna je. Ako ne postoji dobar razlog zašto mrzi dupli X kromosom, neka radije mrzi pojedine osobe a na čitav rod.

#10: Ako je u pitanju komedija, neka i ona bude… pa… SMIJEŠNA.

Čini mi se da u humorističnim serijama muški likovi dobivaju najbolje replike, izvode urnebesne štoseve, zapadaju u neugodne situacije. A žene? Žene sve to GLEDAJU. One ne pričaju viceve jer one su tek normalne, prosječne cure u svijetu prepunom urnebesnih, pomaknutih frajera. Međutim, takva vrsta ‘podjele poslova’ krši ključno pravilo komedije a to je da svi trebaju biti smiješni. Zasučimo rukave i preraspodijelimo komični efekt, može?

#11: Dajte nam više od jednog ženskog lika

Najbolji način da stvorite dobar ženski lik jest taj da stvorite mnogo ženskih likova i date im da međusobno komuniciraju (naravno, i da komuniciraju s muškarcima – nije da zagovaram segregaciju!). Jedna žena u gomili od dvadeset muškaraca ne predstavlja napredak već (nažalost!) normu, a to je ono što želimo promijeniti.

#12: Želite bolju seriju? Dodajte žene različitih dobi, rasa, seksualnih orijentacija, oblika tijela…

Manjak raznolikosti stalan je problem industrije zabave, no čini se da su žene osobito diskriminirane po tom pitanju. Marginalizirane žene zaslužuju više medijskog prostora. Njihove priče trebaju se čuti, a scenaristi/ce imaju moć da ispričaju te priče.

#13: Još uvijek niste sigurno kako napisati dobar ženski lik?

Da pojednostavim – uzmite muški lik i pretvorite ga u ženu. Vidjet ćete da se malo toga promijenilo.

 

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić