U fokusu

Margaret Thompson, Margaret Sanger i reproduktivna prava žena

Carstvo poroka

Carstvo poroka

Godine 1923. Margaret Sanger otvorila je prvu legalnu kliniku za planiranje obitelji u SAD-u. Gotovo 90 godina kasnije, Carstvo poroka (Boardwalk Empire), serija televizijske postaje HBO, podsjeća svoje gledatelje/ice na ovu ranu borbu za reproduktivna prava žena i pravo žena na obrazovanje, borbu koja nam se ne čini onoliko stranom i dalekom koliko bi trebala. 

U svojoj srži, Carstvo poroka je muški klub – baš kao i američka povijest. Dok je Nuckyjev svijet politike, moći, krijumčarenja alkohola i krvavog nasilja središnja tematska okosnica serije, priče žena koja otkrivamo ispod površine ključne su i za muške likove i za publiku. 2012. godine u SAD-u odvjetnica je kažnjena jer je u sklopu debate o reprodukciji i izboru upotrijebila riječ vagina. Vjerske skupine bore se protiv odluke da zdravstveno osiguranje pokriva troškove kontracepcije (koja bi se u tom slučaju tretirala kao preventivna medicina). Pojedine savezne države nastoje zatvoriti ženske klinike i slične zdravstvene ustanove, dok je obrazovanje koje promiče apstinenciju kao jedinu prevenciju sve prisutnije na nacionalnoj razini. Otpor s kojim se susreće Margaret Thompson u seriji Carstvo poroka isti je otpor s kojim se susreću suvremeni/e aktivisti/ce u borbi za obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i izbor. Prikazivanje ove borbe u kontekstu nagrađivane i hvaljene dramske serije potiče publiku na razmišljanje o neuspjehu ne samo Prohibicije, već i ograničavanja ženskih reproduktivnih prava. Carstvo poroka podsjeća nas da će žene, kad im se ograniče mogućnosti, uzvratiti udarac – čak i ako time dovode vlastite živote u opasnost.

U prvoj epizodi treće sezone (Resolution – Odluka), Margaret Thompson (Kelly Macdonald) na radiju sluša o Carrie Duncan, koja se spremala postati prvom ženom koja će preletjeti kontinent. Kanije u epizodi, Margaret sudjeluje u privatnom obilasku novog krila bolnice Svete Tereze koji su sponzorirali ona i njen suprug Enoch ‘Nucky’ (Steve Buscemi). U jednom trenutku prilazi im trudna žena: žena pada u nesvijest i očito je da će pobaciti. Liječnici je odvode, a Margaret kasnije doznaje od dr. Masona (Patrick Kennedy) da se gubitak djeteta mogao spriječiti, no da je žena (za koju kasnije saznajemo da se zove Edwina Shearer) pila neprerađeno mlijeko zaraženo bakterijom E. coli. Doktor Mason dodaje da trudnice ne raspolažu nikakvim informacijama o pravilnoj prehrani i higijeni. Užasnuta Margaret odlučuje iskoristiti svoj status dobročiniteljice kako bi to promijenila.

Na novogodišnjoj proslavi koju organiziraju ona i Nucky (doček 1923.) Margaret prilazi dr. Landauu, ravnatelju bolnice Sveta Tereza, i započinje razgovor o neadekvatnoj bolničkoj skrbi za trudnice. Landau je uvrijeđen i obraća joj se s visoka, dok ju Nucky prekorava. No kao što smo već imali prilike vidjeti u prethodne dvije sezone, Margaret ne odustaje tako lako. Na kraju epizode ustaje u zoru kako bi svjedočila letu Carrie Duncan. Ugledavši Duncanin zrakoplov, Margaret se smiješi.

I dok je Margaretin feministički aktivizam tek jedan od mnogih podzapleta u seriji (štoviše, čak ga ne nalazimo u svakoj epizodi), uspostavljanje obrazovnog programa za trudnice (kao i promjena stava prema kontracepciji) važan je i otrežnjavajući podsjetnik na američku povijest koji nudi kontekst za mnoge aktualne teme koje i dan danas predstavljaju sastavni dio rasprava o reprodukciji i ženskom zdravlju.

Da bi dobila dopuštenje za otvaranje Ženske klinike u bolnici Svete Tereze, Margaret zaobilazi ravnatelja bolnice i obraća se izravno biskupu (iako ju on upozorava da bi trebalo izbjegavati osjetljive teme). Margaret je postala moćna figura u trećoj sezoni serije. Nije nevažno ni da bolnica nosi ime Svete Tereze, ime koje se podjednako može odnositi na Svetu Terezu od Lisieuxa, koja se sa svojim zahtjevom da postane opaticom obratila izravno Papi (nakon što su je svećenici i biskupi odbili), i na Svetu Terezu Avilsku, koju je otac prisilio na odlazak u samostan, a koja je potom postala reformatorica (posthumno joj je dodijeljen naziv Liječnice crkve). Životne okolnosti u kojima se nalazi Margaret Thompson (ranije Margaret Schroeder) rezultat su dvaju faktora: njene vlastite tvrdoglavosti i odlučnosti, te utjecaja muškaraca u njenom životu. U prijašnjim je sezonama spretno upravljala događajima kako bi osigurala bolje uvjete za svoju djecu i unaprijedila svoju zajednicu, no u trećoj sezoni nadrasta ulogu aktivistice i postaje vođom.

U četvrtoj epizodi treće sezone (Blue Bell Boy) Margaret i dr. Mason pokreću Žensku kliniku i nailaze na žestok otpor crkve. Dok zajedno iščitavaju opis klinke i pripadajućeg joj obrazovnog programa, časna sestra Agnes (Rebecca Luker) negoduje zbog riječi vaginaOvo nije baš najsretniji izraz, zar ne? kaže ona. Dr. Mason joj objašnjava da se radi o medicinskom terminu, no sestra Agnes odvraća: Nikada mi se nije sviđalo kako ta riječ zvuči. – Ni meni se nikada nisu sviđale prokulice, no to ne znači da poričem da one postoje, odgovara Mason. Čitavo područje je problematično, prigovara opatica, dodajući da ne odobrava korištenje riječi trudnoća. Margaret ju pita što misli o riječi menstruacija. Opatica konačno demonstrativno napušta sastanak ugledavši smeđe pakete koji sadrže higijenske uloške Kotex (relativno nov proizvod), koje će Margaret dijeliti sudionicama edukativnog programa. Nadajmo se da naše polaznice neće biti tako osjetljive, primjećuje Margaret.

Dok dijeli letke za večernja predavanja u sklopu Ženske klinike, Margaret sreće gospođu Shearer (Kerry O’Malley), ženu čija ju je nesreća potaknula na osnivanje Klinike. Gospođi Shearer je neugodno, a njezin muž obavještava Margaret da će, usprkos nedavnom pobačaju, on i njegova žena uskoro pokušati ponovo. U završnoj sceni vidimo Margaret kako čita novine i nailazi na članak naslovljen Avijatičarka vjerojatno poginula za vrijeme zlosretnog putovanja koji obavještava o pronađenoj olupini zrakoplova Carrie Duncan. Duncanino putovanje koje je toliko inspiriralo Margaret, nesretno je završilo.

Ovaj trenutak u povijesti – početak 20-ih godina prošloga stoljeća – bio je vrlo obećavajuć za žene. 1920. godine devetnaesti amandman američkog Ustava ženama daje pravo glasa, a Margaret Sanger poduzima odlučne korake (i traga za rupama u zakonu) ne bi li pomogla ženama u planiranju obitelji. Ipak, ovo nije bilo doba ‘brzih rješenja’ (kros-kontinentalnih letova): naprotiv, proći će desetljeća prije legalizacije anti-bebi pilule i dekriminalizacije pobačaja. Što se kontracepcije tiče, javno mnijenje u SAD-u i dan-danas je podijeljeno po pitanju.

{slika}

No žene se nisu prestale boriti, kao što to ne čini ni Margaret. Na početku iduće epizode (Youd Be Surprised – Iznenadili bi ste se) zatječemo ju kako pregledava letak za večernja predavanja s prijateljicom. Želite li znati više? Zvuči gotovo mistično! zadirkuje ju prijateljica. Ne mogu napisati – razgovarajmo o vašoj vagini! odvraća Margaret. Kasnije u epizodi dr. Mason privodi večernje predavanje za žene kraju (iznad njega raspelo), a jedna od sudionica primjećuje: Da mi je barem netko ovo rekao kada mi je bilo 13 godina – ne bih mislila da umirem! Potreba za obrazovanjem je neupitna, i za malobrojne žene koje pohađaju predavanja, ono što čine Margaret i dr. Mason doista je važno. Nakon što je dr. Mason prisiljen napustiti iduće predavanje zbog hitne operacije, Margaret izlazi pred publiku i smiješi se – Imamo knjigu, imamo dijagrame, imamo sebe – što nam je još potrebno? Dobila je dopuštenje da otvori Kliniku i djeluje daleko od očiju konzervativnih vlasti, pa joj uloga vođe dolazi prirodno.

Na početku šeste epizode (Ging Gang Goolie) Margaret otvara poštanski sandučić i pronalazi primjerak letka Birth Control Review (zajedno s pismom Margaret Sanger). To nije prvi put da se Sanger spominje u Carstvu poroka. U prvoj sezoni serije, u epizodi Family Limitation (Ograničenje obitelji; epizoda nosi naziv brošure koju je Sanger izdala početkom 20. stoljeća) vidimo Margaret kako koristi Lysol ne bi li spriječila novu trudnoću. Prva sezona serije, u prvom redu usmjerena na pokrete protiv alkoholizma (Liga za uzdržljivost), istovremeno nudi i uvid i uvod u jedan od kompleksnijih podzapleta izgrađen oko pitanja ženskih i reproduktivnih prava. Kroz čitavu seriju, muški likovi negativno i burno reagiraju na kontracepciju i planiranje obitelji (nakon što otkrije da Margaret pokušava spriječiti trudnoću, Nucky ju naziva običnom kurvom, dok gospodin Shearer ističe da će on i njegova žena imati još djece). Jedina iznimka je dr. Mason koji pokazuje progresivne stavove po pitanju ženskog zdravlja.

U osmoj epizodi (The Pony – Poni), gospođa Shearer pristupa Margaret s molbom: Moj muž me ne ostavlja na miru, kaže ona, pitajući kako da spriječi trudnoću. Ne trebam pamflet, i ne trebam muškarce koji mi govore stvari koje već znam. Nakon kratkotrajnog oklijevanja, priznaje: Nisam… spremala sam mlijeko, čekala sam. Ono nije bio nesretan slučaj, shvaćate? Namjerno sam popila mlijeko kako bih izgubila dijete – ne želim ponovno prolaziti kroz to. Ovakvi primjeri samoinduciranog pobačaja nisu bili ništa novo ili rijetko u ono doba, i upravo je to bio jedan od razloga zašto se Sanger tako uporno i gorljivo zalagala za obrazovanje i kontracepciju. Margaret ju ne osuđuje – samo pita: Što trebate? Kad gospođa Shearer zatraži dijafragmu, Margaret ju upozorava da joj tako nešto može dati samo liječnik. Doktori slušaju samo dame poput Vas, odgovara gospođa Shearer. Bogate i privilegirane žene u pravilu su uvijek imale pristup kontracepciji. Gospođa Shearer to vrlo dobro zna i vjeruje da Margaret može djelovati kao posrednica između isključene radne klase i privilegiranih viših slojeva.

Margaret čeka dr. Masona ispred bolnice i iznosi svoju molbu: Trebam Vas da mi pomognete s jednom prilično delikatnom stvari… Željela bih Vas zamoliti da mi pomognete nabaviti dijafragmu. Mason pretpostavlja da je dijafragma za gospođu Shearer. Zapravo bih trebala dvije – jednu za nju i jednu za mene, dodaje Margaret (dijafragma joj nije potrebna zbog Nuckyja – koji ima ljubavnicu u gradu – već zbog Nuckyjevog šofera i tjelohranitelja Owena Slatera (Charlie Cox), s kojim ima aferu).

Problemi s kojima se susreću ženski likovi u Carstvu poroka ključni su faktor u životima muških likova – lezbijska veza Angele Darmody (Aleksa Palladino), bordel Gillian Darmody (Gretchen Mol), otpor koji Maybelle White (Christina Jackson) pokazuje prema braku, Esther Randolph (Julianne Nicholson), žudnja za neovisnošću koju pokazuje Billie Kent (Meg Chambers Steedle) i naravno sama Margaret – te funkcioniraju kao lekcija iz povijesti za publiku.

Prevela i prilagodila: Nada Kujundžić