U fokusu

inspiriran filmom Bitka za Pacifik

Test Mako Mori: alternativa Bechdel testu

Test Mako Mori: alternativa Bechdel testu

Bechdel test je nastao 80-ih godina 20. stoljeća, a nazvan je po američkoj autorici animiranog filma Alison Bechdel. Test se može primijeniti na sve medije, a prvenstveno se primjenjivao na film i pokazivao razgovaraju li dva ženska lika u filmu o temi koja nije vezana za muškarce. Pokazalo se da mnogi filmovi taj test padaju. Sada je test dobio i novu, usavršenu Mako Mori inačicu.

Fanovi feminističkog filma ili ljubitelji/ce medija sa snažnim ženskim likovima često teško mogu objasniti zašto vole određene filmove. No Mako Mori test, nazvan po junakinji iz filma Bitka za Pacifik, pokušava promijeniti shvaćanje o tome što čini ‘snažne žene’ u filmovima.

Nije tajna da je Bitka za Pacifik, film Guillerma del Toroa od 200 milijuna dolara koji je oda japanskoj pop kulturi, bio riskantan pothvat od početka. Film ima multikulturalnu glumačku postavu, glavna radnja odvija se u Hong Kongu umjesto New Yorku ili Los Angelesu, jedina prava zvijezda je crni britanski glumac (Idris Elba) za kojega mnogi Amerikanci nisu ni čuli, priča koristi prenesena značenja posuđena iz anime filmova koja se ne sviđaju ni anime fanovima, a sci-fi akcijske scene vode tešku bitku da privuku pozornost na film.

Svejedno, film ima zaluđenu lojalnu bazu fanova, no negativne kritike su ga susrele iz neočekivanog izvora: testa Bechdel.

{slika}Alison Bechdel je koncept svog testa predstavila u svom stripu Dykes to Watch Out For (Lezbijke kojih se treba paziti), gdje je jedna junakinja stripa objasnila drugoj da nije pogledala nijedan film u kinu od Aliena izašlog sedam godina prije, odnosno 1978. godine. Zašto? Jer ne želi platiti gledanje filma ako film ne ispunjava ove kriterije:

1. Dva ženska lika koja imaju imena,

2. Koja međusobno razgovaraju

3. O temi koja nije o muškarcima.

Tri desetljeća kasnije Bechdel test je postala učestala fraza za ocjenjivanje je li film ‘prijateljski prema ženama’. Iako je test široko poznat, Hollywoodski filmovi ga i dalje ne uspijevaju proći. Test je također jednostavan, no svejedno Hollywoodski filmovi često ne dođu ni blizu prolazu – a scenariste aktivno uče da pišu filmove koji neće pasti taj test.

Filmovi koji će češće proći test su oni koji se suprotstavljaju općim trendovima, te su obično kulturološki osjetljiviji. Ima smisla da su mnogi fanovi imali visoka očekivanja od filma Bitka za Pacifik prije nego je izašao. Iako film ima kulturološku svijest koja je filmu donijela slavu, on pada kada je o ženama riječ. Kako su primijetili i na stranici za praćenje filmova i serija Vulture, u filmu dominira muški krajolik, a jedini ženski likovi u filmu su ‘glavna junakinja Rinko Kikuchi i dvije druge žene koje jedva imaju pet rečenica teksta’.

“Još jednom, na odjavnoj špici se pojavi 56 imena. Samo tri od njih su žene koje su tijekom filma govorile”.

Mnogi klevetnici filma su isticali upravo ovo kao fatalnu manu filma. Na internetskom forumu Bechdel testa pod temom Bitke za Pacifik, ljubiteljica kinematografije, Alex podijelila je dojam koji mnogi drugi razočarani fanovi imaju: “Željela sam da mi se ovaj film svidi. Nije bio u stilu Transformera gdje ‘zgodna cura pozira s autom’, bio je multikulturalan, Amerika nije spašavala svijet u njemu, muški vođa je tretirao žensko vodstvo s poštovanjem od početka filma (nije morala ‘zaraditi’ to poštovanje)… no, film je pao ko’ kruška na Bechdel testu”.

U srpnju je Metro UK  iskoristio Bitku za Pacifik kao glavni primjer u članku o Bechdel testu i o tome ‘zašto je Hollywood muški, muški, muški svijet’.

No među fanovima najviše je ženskih komentatorica filma, a glumica Rinko Kikuchi koja glumi Mako Mori je omiljena. Ženski fanovi smatraju da njen lik nije prikazan kao seksualni objekt niti joj se daje narativ koji se samo vrti oko muškarca.

U filmu se Mako trudi biti neovisna usprkos prezaštitnički nastrojenoj očinskoj figuri Stackera Pentecosta. Ona je jaka, pametna, a njen cilj za ispunjenjem sna da bude pilotkinja Jaegera je jedna od glavnih priča u filmu.

Na Tumblru je korisnica pod imenom spider-xan napisala što joj Mako znači kao Azijatkinji, iako je film pao Bechdel test: “Vrlo je lako odbaciti film zbog tog testa (koji ima mana i često se krivo koristi), ako si bijela žena i možeš naći druge filmove s bijelim ženama koje izgledaju kao ti i predstavljaju tebe… Ali kao žena iz istočne Azije, netko poput Mako – dobro opisana japanska žena koja je obilježena svojom kulturom, ali nije i definirana samo po njoj, koja nije rasni stereotip i koja nosi radnju filma i razvija se kao lik – gotovo nikada se ne pojavljuje u zapadnjačkim filmovima. I iskreno – netko poput nje se vjerojatno neće pojaviti još dugo vremena”.

Kao odgovor na ovaj post, uz mnogobrojne argumente zašto Bechdel test ne može i ne bi smio biti jedina mjera po kojoj se ocjenjuju feministički filmovi, korisnica Tumblra Chaila je predložila Mako Mori test koji bi se koristio uz Bechdel test: Mako Mori test film može proći ako ima:

1. barem jednu žensku junakinju

2. koja ima svoj narativni luk

3. i koja ne služi da podupre priču o/od muškarca.

“Mislim da je ovaj test indikacija feminizma jednako kao i Bechdel test. Radi se o osnovama predstavljanja žena, te ne čini film automatski feminističkim”.

Primjena ovog testa može omogućiti zanimljivu diskusiju o feminističkim filmovima koji bi inače bili zgaženi jer nisu prošli Bechdel test. Na primjer, Avengersi su jedva uspjeli imati dva ženska lika na ekranu u isto vrijeme, a kamo li stvoriti razgovor između njih, no postojao je lik Crne Udovice čiji je narativni luk bio glavna pokretačka snaga zapleta. Korištenjem Mako Mori testa kao mjere jesu li Avengersi feministički film, odmiče se fokus od količinskog manjka žena u filmu prema Crnoj Udovici koja je sposobna zapovijedati svojom vlastitom pričom u filmu.

Korisnica Tumblra Chaila je također istaknula kako je Bitka za Pacifik prošla jedan veliki dio Bechdel testa, a to je Test za obojene ljude: ima dvoje ne-bijelih likova koji razgovaraju jedan s drugim o nečemu drugome, a da to nije bijela osoba – a to je nešto što se još rjeđe vidi u Hollywoodskim filmovima: “Naglašavam da ne bismo zbog ove interakcije trebali zanemariti druge mane filma. Nipošto! Ali Bechdel test ne smije biti ‘sve ili ništa’ kada ocjenjujemo je li film feministički”, komentirala je.

Nisu svi skloni odbacivanju Bechdel testa, pa tako korisnica Tumblr-a galesofnovember ističe: “Smeta me što ljudi inzistiraju na tome da Bechdel test ima mane, samo zato što ga cool, socijalno progresivni akcijski film s odličnom ženskom azijskom protagonisticom nije prošao. Da. I ja volim Bitku za Pacifik. Volim i Mako Mori. Film me pogađa ravno u srce i volim što je socijalno progresivan, no svejedno nije dobar i svejedno je seksistički što ni u kojem trenutku ne pokazuje odnos između žena”.

Na kraju, čak i ako se Mako Mori test ne ustali kao dio javnog diskursa, rasprava o učinkovitosti Bechdel testa će se nastaviti. Jer taj test mogu proći i ekstremno seksistički filmovi koji šalju štetne poruke o ženama. U drugu ruku, ako bi samo jednoj ženi s vremena na vrijeme bilo dopušteno imati vlastitu zrelu, nijansiranu priču u filmu, onda bi Mako Mori test u konačnici mogao omogućiti status quo, a ne kritizirati uzorak rađenja filma po kriteriju “muškoga svijeta.”

Ako nam status quo pruži više fascinantnih ženskih likova poput Mako Mori, nećemo se toliko buniti.

Prevela i prilagodila Ela Naranđa