U fokusu

Jednoglasno usvojeno

U Rusiji zakonom postaje ilegalno reći kako gej osobe postoje

U Rusiji zakonom postaje ilegalno reći kako gej osobe postoje

Dana 11. lipnja 2013. godine, ruski parlament Duma imao je zakazano izglasavanje zakona iniciranog od strane predsjednika Vladimir Putina, koji kriminalizira akt informiranja djece o tome da postoje gay osobe te da je homoseksualnost jednaka heteroseksualnosti. Kao sankciju, zakon obuhvaća novčanu kaznu, zatvor i čak deportaciju! Zakon je usvojen na jučerašnjoj sjednici, jednoglasno, s 434 glasa za i niti jedan glas protiv.

“Zakon omogućava novčano kažnjavanje ruskih državljana uključenih u ikakvu propagandu ne-tradicionalnih seksualnih preferencija, dok stranim državljanima prijeti uhićenje i trenutna deportacija”, piše The Independent.

U proteklih par tjedana dogodila su se dva ubojstva u kojima je homofobija u najmanju ruku igrala neku ulogu. Širom interpretacijom ovog zakona vidi se mogućnost kriminaliziranja savjetovališta za gay tinejdžere/ice ili savjetovališta koja služe informiraju o sigurnom seksu, te njihovo zatvaranje.

Izglasani zakon stupa na snagu već krajem mjeseca, s time da još ide na usvajanje u Gornji dom i na potpis predsjednika Putina, no nije sporno da će se cijela situacija glatko odviti.

Nekoliko je regija već usvojilo sličan zakon, a ovim zakonom zastupnici Putinove stranke Ujedinjena Rusija odlučili su stati na kraj “gay propagandi” na nacionalnoj razini.

Zakon definira nebulozan koncept “širenja informacija namijenjenih formiranju ne – tradicionalne seksualnosti među djecom, sugerirajući da je takvo ponašanje privlačno, i lažno ga izjednačavajući (misli se na ne-tradicionalno seksualno ponašanje) s tradicionalnim seksualnim ponašanjima”.

“Gay aktivistkinje/i su se okupili/le ispred parlamenta prije samog izglasavanja i poljubile/li javno, iako nadjačane podržavateljima/icama zakona, koji/je su nosili/le neke religijske simbole”, prenosi AFP.

{slika}

Glasnogovornik policije izjavio je kako je njih dvadesetak uhićeno u naguravanjima.

“Tradicionalni seksualni odnosi su odnosi između muškarca i žene”, rekla je jedna od autorica zakona, Yelena Mizulina, inače političarka ljevice bliske Kremlju. “Ti odnosi trebaju posebnu zaštitu Vlade”.

Zakon u ovom obliku, obliku koji direktno zadire u jednu od temeljnih sloboda- slobodu govora, predstavlja presedan u suvremenom svijetu. Naravno da postoje zemlje koje oduvijek imaju slične zakone, no one su uglavnom teokratskog uređenja i ne smatra ih se dijelom suvremene zapadne civilizacije. S Rusijom je oduvijek bio problem gdje ona pripada, tako velika i bitna, bogata, malo u Europi i Aziji… No smatram da je sada sigurno – Rusija je srednjovjekovno carstvo, a renesansa se ne nazire na horizontu.

Prevela i prilagodila Iris Duka