U fokusu

NAJAT VALLAUD-BELKACEM

Portret francuske ministrice za ženska prava

Nova francuska ministrica za ženska prava Najat Vallaud-Belkacem kaže da je često promatraju kao da je s druge planete, ali da nije sigurna da li je to zbog njene dobi (sa svoje 34 godine još uvijek 20 godina mlađa od prosjeka francuskih ministara), spola ili zbog stranih korijena.

Portret francuske ministrice za ženska prava

Nova francuska ministrica za ženska prava Najat Vallaud-Belkacem kaže da je često promatraju kao da je s druge planete, ali da nije sigurna da li je to zbog njene dobi (sa svoje 34 godine još uvijek 20 godina mlađa od prosjeka francuskih ministara), spola ili zbog stranih korijena.

Tko je Najat Vallaud-Belkacem?

Najat je rođena 4. listopada 1977. godine, kao drugo od sedmero djece obitelji Belkacem u Bni Chicekernu u Maroku. Godine 1982. s majkom i starijom sestrom seli u Francusku, gdje se pridružuju njenom ocu koji je godinu dana ranije u Lyonu pronašao posao građevinskog radnika, gdje žive i danas. Najatini roditelji, kao stranci, nisu imali pravo glasa, a u obitelji se nije razgovaralo o politici.

No, tijekom školovanja Najat se zainteresirala za politiku. Sa 18 godina dobila je francusko državljanstvo. Također dobila je i stipendiju te upisala studij politologije na pariškom Institutu za političke studije.

Kada je Jean Marie Le Pen, kao kandidat krajnje desnice uspio ući u drugi krug izbora 2002. godine i šokirati Francuze, Najat je odlučila da mora ući u politiku i nešto poduzeti. Stoga, uključila se u Socijalističku stranku, a već godinu dana kasnije vodila je akcije za jačanje lokalne demokracije i borbu protiv diskriminacije te promicala građanska prava. Najat je svojom izobrazbom i jasnim stavovima brzo napredovala, pa je tako već 2004. izabrana je u Regionalno vijeće Rhone-Alpes, da bi godinu dana iza toga postala savjetnica u Socijalističkoj stranci. U izbornoj kampanji za predsjednicu Francuske, 2007. godine bila je glasnogovornica Segolene Royal, a ove godine je to ponovila u kampanji Francoisa Hollandea.

 

Francuski izbori u znaku rodne ravnopravnosti

Nakon izborne pobjede Francoisa Hollandea u predsjedničkim izborima i izbora za francuski parlament Socijalistička stranka ima apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini s 314 od 577 mjesta. Nakon 17 godina ljevica se vratila u Elizejsku palaču.

No, u ovim izborima rekordan je i broj izabranih žena. Tako u novoj Nacionalnoj skupštini sjedi 155 žena, premda je to još daleko od izjednačavanja, budući da su izabrana 422 muškarca. Jedan od zacrtanih ciljeva Hollandeove kampanje uključivao je i reforme vezane uz ženska prava. Razlog tome je zanemarivanje broja žena u francuskoj politici.

Tijekom formiranja vlade Hollande je počeo ispunjavati svoje obećanje i pošlo mu je za rukom oformiti potpuno uravnoteženu vladu (fifti-fifti), odnosno, današnju francusku vladu čini točno 17 ministrica i isto toliko ministara. Još jedan potez u postizanju ravnopravnosti i jedno od Hollandeovih predizbornih obećanja jest vraćanje Ministarstva za ženska prava, a na čelo tog ministarstva postavljena je upravo Najat Vallaud-Belkacem.

 

Najat u ulozi ministrice za ženska prava

Tek ustoličena ministrica Najat kaže da je formiranje uravnotežene vlade velik korak naprijed, ali da je svjesna da još uvijek postoji nejednakost u plaćama (žene zarađuju u prosjeku 20 posto manje od muškaraca) te da u francuskom društvu postoji nasilje u obitelji i seksualno zlostavljanje.

Najat promiče i etničku raznolikost u politici. “Kada sam se aktivno uključila u politiku još uvijek je bila rijetkost vidjeti izabrane predstavnike sa stranim korijenima. Često sam degradirana zbog svojih korijena. To me smeta, jer se osjećam Francuskinjom i želim da i drugi to osjete”.

Kao novoizabrana ministrica za ženska prava Najat najavljuje izmjene kaznenog zakona u skladu s europskim direktivama, pa će se tako sve vrste seksualnog uznemiravanja uzeti u obzir, unutar i izvan radnog mjesta: od šala i insinuacija, kao i pisanja i ostavljanja pornografskih časopisa na nečijem stolu. Žrtva više neće morati dokazivati da zlostavljač pokušava osigurati seksualni susret. Kada postoje jasni zahtjevi za seks, kao što netko zahtjeva seks na intervjuu za posao ili prilikom sklapanja nekog ugovora, to će biti dovoljno da se ide na suđenje.

Vallaud-Belkacem ne smatra da je u Francuskoj seksualno uznemiravanje posebno pitanje ili da je u Francuskoj gore nego drugdje. Diljem Europe (unutar EU) 40 posto žena je izjavilo da su seksualno uznemiravanje doživjele barem jednom. “To pokazuje izvjesnu sličnost ponašanja diljem Europe. No, činjenica je da je francuski zakon ostao neprecizan, unatoč inzistiranju ženskih udruga, što dokazuje da prethodna vlast nije dovoljno marila za ovu problematiku”, izjavila je Najat.

Nakon izbijanja u javnost skandala oko Dominique Strauss-Kahna, žene političarke u Francuskoj više su počele pričati o seksizmu. Najat kaže da feministička svijest postoji i prije uhićenja Strauss-Kahna u New Yorku, ali je jače potaknuta uz još nekoliko događaja.

“Prvo je to bio slučaj iz 2009. godine kada je Nicolas Sarkozy smanjio sredstva za planiranje obitelji. Nakon toga su se počele zatvarati klinike za pobačaje, što je zagorčavalo život ženama koje su želje pobaciti. Neke su morale otići u inozemstvo. Tada su počele demonstracije i peticije, pa je tako sakupljeno 150.000 potpisa. Zatim je 2010. Sarkozyjeva mirovinska reforma oštetila žene čineći ih 40 posto potplaćenijima od muškaraca. Tada su žene opet izašle na ulice. Zatim je slučaj Strauss-Kahn doprinio većoj vidljivosti i raspravi o ponašanju francuskog društva i onome što je nedopustivo”.

Sve je to pritisak na mladu Najat, ali i na samog Hollandea da ostvari svoja predizborna obećanja o jednakim pravima.

“Svi novi zakoni koji će se donositi morati će biti u skladu s pravima žena i ravnopravnosti spolova. Ako vidimo neravnotežu u predloženom zakonu, preuredit ćemo ga“, rekla je Najat.

Ono što je još bitno za istaknuti jest da će ministrica svoju pažnju usmjeriti i na jedan postojeći francuski zakon, a koji se često zanemaruje. Naime, u Francuskoj je na snazi zakon prema kojem bi trebalo biti 20 posto žena na rukovodećim mjestima u tvrtkama do 2012. i 40 posto do 2017. godine. Mnoge tvrtke su ispunile kvotu od 20 posto, što znači da zakon treba potaknuti i druge na to. No, Najat misli da nisu jedino rješenje kvote na vrhu, već obuka i davanje mogućnosti ženama na dnu, gdje su žene prisiljene raditi skraćeno radno vrijeme i gdje su ograničene ostvarivanjem karijere.

 

Borba protiv prostitucije i trgovine ženama

Ministrica uskoro planira i veliku međunarodnu konferenciju o prostituciji, na kojoj će se naći stručnjaci iz Francuske i cijele Europe. Rasprava će se voditi na temu: kako se boriti protiv prostitucije i trgovine ljudima. Naime, u Francuskoj je trenutno zabranjeno svodništvo, ali ne i prostitucija, odnosno prodaja seksa nije zabranjena, ali prostituiranje na ulici ili javnom mjestu je kažnjivo.

Procjenjuje se da u Francuskoj trenutno radi između 18.000 i 20.000 prostitutki iz cijelog svijeta. Prema istraživanju zaklade Scelles, one djeluju najčešće u predgrađima velikih gradova, u šumarcima u blizini stambenih zona te pod krinkom salona za masažu.

Dodatni je problem prostitucije što su, prema istraživanju, devet od deset prostitutki žrtve trgovine ljudima. Stoga, ministrica i ističe da ne želi svojom inicijativom moralno osuditi prostituciju već upravo zaštiti veliku većinu prostitutki koje su upravo to – žrtve trgovine ljudima.