U fokusu

pravo na pobačaj u argentini

Argentina: državni tajnik u zdravstvu podnio ostavku zbog neslaganja oko pitanja pobačaja s konzervativnim predsjednikom

Argentina: državni tajnik u zdravstvu podnio ostavku zbog neslaganja oko pitanja pobačaja s konzervativnim predsjednikom

Argentinski državni tajnik u Ministarstvu zdravstva podnio je ostavku u petak nakon što je protokol kojeg je potpisao dan prije, usmjeren na olakšavanje pristupa pobačaju, povučen od strane konzervativnog predsjednika Mauricia Macria, manje od mjesec dana prije nego što treba napustiti ured.

“Nažalost, otkazivanje ovog protokola prisiljava me na ostavku na dužnost državnog tajnika za zdravstvo”, rekao je Adolfo Rubinstein u svojoj ostavci.

Predloženi nacionalni protokol proširio bi kriterije pod kojima je pobačaj dopušten. Trenutačno je postupak legalan samo u slučajevima silovanja ili prijetnje životu ili zdravlju majke, iako lokalne vlasti imaju određenu slobodu u odlučivanju koji slučajevi potpadaju pod taj kriterij.

Prema novom protokolu, sve trudne djevojke u dobi od 13 godina ili manje, smatrale bi se silovanima te bi stoga imale mogućnost pobačaja. Sve djevojke u dobi od 15 i više godina imale bi pravo na pobačaj zbog “fizičkih i psiholoških rizika”.

Konzervativni Macri odbio je proširenje kriterija za pristup pobačaju rekavši da je Rubinstein djelovao izvan svojih ovlasti. “Ovo je bila jednostrana odluka državnog tajnika, a to je pogrešno”, rekao je Mauricio Macri.

Pobačaj je vrlo sporno pitanje u Argentini. U zemlji se godišnje dogodi najmanje 350 tisuća ilegalnih pobačaja, procjenjuje Ministarstvo zdravlja, iako međunarodne skupine za ljudska prava kažu kako bi taj broj mogao biti i veći.

Novoizabrani predsjednik Alberto Fernandez, koji bi trebao stupiti na dužnost 10. prosinca, rekao je kako favorizira pravo na pobačaj i obećava da će prijedlog zakona poslati Kongresu nakon što dođe na vlast. Prijedlozi za proširivanje dostupnosti pobačaja godinama se sele između Donjeg doma i Senata.