U fokusu

u mjesc dana ubijene dvije, a privedeno 40 osoba

Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

Čečenska LGBT zajednica ponovo na meti progona

Facebook

Čečenska LGBT zajednica od kraja prosinca ponovo se nalazi na meti progona od strane homofobne vlasti i policije u njezinoj službi.

 ‘LGBT čistka’ koju provodi čečenska vlast prvi je put pod povećalo javnosti dospjela 2017. godine, kada je isključivo na temelju njihove seksualne orijentacije uhićeno preko 100 muškaraca koji su potom odvedeni u zatvore u Argunu i Grozniju gdje su neki naposljetku i ubijeni.

Čistku koja je započela ovog prosinca aktivisti/kinje za ljudska prava iz ruske organizacije LGBT Network smatraju još “nasilnijom i okrutnijom” te navode da postoje pokušaji da se ugrožene osobe evakuira iz ove ruske autonomne regije ne bi li izbjegle progone i uhićenja.

LGBT Network prošlog je tjedna priopćio kako su dosad, u samo mjesec dana, dva čečenca poginula uslijed mučenja, a još 40 je uhićeno.

U nekim slučajevima, putne isprave žrtava navodno su također zaplijenjene i uništene.

Iako su na meti prvenstveno gay muškarci, na meti su i žene koje, kako navode iz LGBT Networka, “bivaju podvrgnute nezamislivim oblicima mučenja poput silovanja električnim palicama”.

Dok policijski službenici žene siluju, “muškarce prisiljavaju na nošenje ženske odjeće i zovu ih ženskim imenima”, nastavlja LGBT Network.

Jedan od muškaraca koji je svoje iskustvo mučenja podijelio s LGBT Networkom naveo je: “Nisu nas hranili. Ponekad su nam dali malo vode, prljave vode koja je ostala nakon čišćenja. Dali su nam čistu vodu samo za molitvu. “

Vlasti dosljedno odbacuju tvrdnje o mučenju i ubojstvima LGBT osoba u Čečeniji, unatoč tome što je čečenski predsjednik Ramzan Kadirov svojedobno javno tvrdio da su homoseksualci “ne ljudi” i da ih treba eliminirati kako bi “pročistili” krv u regiji.

“S obzirom na činjenicu da [gejevi] imaju bolesnu maštu, nisam iznenađen da mogu pisati ovakve besmislice”, izjavio je i Dzhambulat Umarov, čečenski ministar za nacionalnu politiku za Daily Beast u nastojanju da svjedočanstva o progonu LGBT osoba prikaže lažnima.

Osim progona od strane čečenskih vlasti, LGBT osobe česte su žrtve i takozvanog ‘ubojstva iz časti’ od strane vlastite obitelji, koje je i dalje veoma rašireno u Čečeniji te otvoreno podržano i od strane samog predsjednika Ramzana Kadirova.

S obzirom na navedena događanja, Amnesty International pokreno je peticiju kojom poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina da “istraži postojeća svjedočanstva i osigura da se svih koji se pokažu krivima za spomenute zločine privede pravdi”.