U fokusu

Istraživanje OECD-a

Moramo djelovati sada da zaustavimo dječje brakove i genitalnu mutilaciju zauvijek

Moramo djelovati sada da zaustavimo dječje brakove i genitalnu mutilaciju zauvijek

Bit će potrebno još 100 godina kako bi se iskorijenilo sklapanje dječjih brakova, upozorili su iz OECD-a ovog tjedna, pritišćući Vlade da se više posvete rješavanju ovog problema koji utječe na 12 milijuna djevojaka i djevojčica svake godine.

Istraživanje koje je provela Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) pokazalo je da globalne stope sklapanja dječjih brakova padaju toliko sporo da nećemo uspjeti zaustaviti tu praksu do 2030. godine, kako je propisano ciljevima održivog razvoja UN-a. Također, cilj iskorjenjivanja genitalne mutilacije žena (FGM) također neće biti postignut do 2030.

Napredak u eliminiranju ovih praksi je prespor, budući da ljudi ponekad nisu spremni napustiti ih”, poručuju iz OECD-a. “Podizanje svijesti o ovim problemima trebao bi biti ključan prioritet rodno osjetljivih politika”.

Istraživači/ce navode da bi Vlade zemalja pogođenih ovim problemima trebale učiniti više kako bi se promijenili društveni statovi koji podržavaju dječje brakove i genitalnu mutilaciju.

Primjerice, u Burkini Faso, 44 posto populacije smatra da djevojka treba biti udana prije 18. rođendana.

“Da bismo postigli stvarnu promjenu, moramo govoriti o korijenu problema”, rekla je Lakshmi Sundaram, izvršna direktorica organizacije Girls Not Brides. “Moramo promijeniti društvene norme i izravno adresirati stav da djevojčice nisu jednako vrijedne kao dječaci te da je njihova jedina uloga u društvu ona majke i supruge”.

Istraživanjem se procjenjuje utjecaj diskriminatornih zakona, društvenih normi i praksi na živote žena i djevojaka u 180 zemalja, koristeći podatke iz 2017. godine iz nacionalnih studija i lokalnih pravnih stručnjaka/kinja.

Podaci su pokazali da je 39 posto žena pretrpjelo genitalnu mutilaciju u 29 zemalja u Africi i Aziji te da 23 posto vjeruje da se ta praksa treba nastaviti.

Ipak, kako navodi Julia Lalla-Maharajh, osnivačica Orchid Projecta, postignut je velik napredak u zaustavljanju genitalne mutilacije. “Znamo da je za trećinu manja šansa da će se djevojke podvrgavati ovom postupku nego što je to bilo prije 30 godina”, ističe.

U zapadnoj Africi, više od 8500 sela je napustilo i praksu genitalne mutilacije i dječjih brakova zahvaljujući naporima nevladinih organizacija. Više vladinih sredstava bi trebalo biti usmjereno prema takvim organizacijama koje se bore protiv dječjih brakova i osnažuju preživjele da govore o tom problemu.

“Preživjele razbijaju mitove u svojim vlastitim zajednicama zašto bi se djevojke trebale podvrgavati genitalnoj mutilaciji”, navodi Shelby Quast, direktorica američkog ogranka organizacije Equality Now. “Kada zajednice nauče da FGM nije religijska obveza, da ne postoje nikakve zdravstvene prednosti nego samo doživotna šteta, promjene se počinju događati”.