U fokusu

bez incidenata

Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

Održana peta Parada ponosa u Crnoj Gori

Trans Aid Facebook

Pod sloganom “Čojstvom protiv nasilja” bez incidenata, 23. rujna je održana peta Parada ponosa u Podgorici. Ulice su bile zatvorene od podne do 15 sati, kako bi se izbjegli potencijalni incidenti. 

U Podgorici se okupilo oko 300 osoba koji su koračali/e Njegoševom ulicom, Ulicom slobode i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog. Transparentima su poručili “homofobija nije porodična vrijednost”, “Jednakost svima”, “Prijavi nasilje da se ne ponovi”, “Ljubav je svuda” i dr. Također, upozorili su na nasilje nad LGBT osobama koje je i dalje sveprisutno. Uz to, naglasili su da očekuju usvajanje novih zakonskih rješenja, a tužilaštvo i sudstvo da napade tretiraju kao zločine iz mržnje.

“Nagledali smo se svega i svačega. Razbijenih lobanja, nagledali se situacija i scena koje su nezamislive… Sa tim živimo i dalje svakog dana, iako je ovo peti Prajd nasilja je sve više. Ovaj Prajd je do sad pripremao veliki broj organizacija. Poseban aplauz za mlade ljude, biće nas sve više i više. Aplauz za roditelje LGBTIQ kojih je ove godine više nego prethodne”, rekao je Danijel Kalezić, član organizacijskog odbora Montenegro Prajda.

Paradi ponosa prisustvovala je i američka ambasadorica Magaret En Uehara, kao i delegacija ambasade. “Sinoć je naša ambasada bila osvijetljena u bojama duge u čast Parade ponosa. Pridružite nam se danas”, objavljeno je na Twitteru američke ambasade