U fokusu

policija navodno traga za nasilnicima

U centru Beograda napadnut LGBTIQ aktivist Boban Stojanović

U centru Beograda napadnut LGBTIQ aktivist Boban Stojanović

Facebook: Parada ponosa Beograd - Belgrade Pride P

LGBTIQ aktivista i organizator Parade ponosa Beograd Boban Stojanović napadnut je u ponedjeljak iza 15 sati u centru Beograda.

Kako prenosi parada.rs, Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje pederu’. Nakon toga ga je fizički napao, zadavši mu snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije.

“Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute. Moja je obaveza da o tome govorim, dok će većina nas da ćuti. Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišeno nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno”, rekao je Boban Stojanović.

Nakon napada Stojanović je prijavio slučaj policiji koja je izašla na lice mesta i potraga za počiniocima je u toku.

“Prema poslednjim podacima kojima raspolaže organizacija Da se zna, koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada. Od tog broja samo dva su prijavljena policiji, što svedoči o visokom stepenu nepoverenja u državne institucije. To potvrđuju i prvi rezultati istraživanja Centra za istraživanje javnih politika, koje je sprovrdeno u prvoj polovini 2016. godine. Prema navodima istraživanja, značajan broj ispitanika koji su učestvovali u dubinskim intervjuima izjavio je da se retko obraćaju policiji, jer nemaju poverenja da će MUP reagovati na njihovo obraćanje. Podsećamo i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni, te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apelujemo na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske diskriminacije i potpunog ignorisanja nasilja”, stoji u priopćenju kojeg su potpisale organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten-LGBT, ERA – LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, DA SE ZNA, Parada Ponosa i Konsultacije za lezbejke.