U fokusu

Trnovit put do jednakosti

Slovenski istospolni parovi za sedam mjeseci kod matičara/ke

Slovenski istospolni parovi za sedam mjeseci kod matičara/ke

Nakon trnovitog puta kojeg su do ozakonjenja svojih veza prošli slovenski istospolni parovi, do prvih sklapanja životnih partnerstava dijeli ih još sedam mjeseci.

Slovenija je u ožujku 2015. godine uvjerljivom većinom u parlamentu izglasala bračnu jednakost, postavši tako 21. zemlja svijeta s potpuno izjednačenim bračnim pravima za heteroseksualne i istospolne parove. No, veselje nije dugo trajalo jer je inicijativa “Za otroke gre” odmah krenula u prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se taj zakon poništio, pod dobro poznatom parolom “zaštite djece”, između ostalog.

U tome su uspjeli, a podržao ih je Ustavni sud koji je odobrio održavanje referenduma i poništio odluku parlamenta, pa se u prosincu iste godine 63 posto biračica i birača izjasnilo protiv bračne jednakosti u Sloveniji.

Međutim, u travnju ove godine dogodio se novi obrat, kad je na dnevni red parlamenta došao Zakon o životnom partnerstvu koji je usvojen s 54 glasa za i 15 protiv. Oponenti su, očekivano, tvrdili kako je time “izigrana volja birača”, a podnijeli su i amandman kojim se državnim službenicima/cama i matičarima/kama trebao omogućiti priziv savjesti iz “osobnog, religioznog, filozofskog ili drugog opravdanog razloga”, no on nije prihvaćen.

U međuvremenu je krenula inicijativa za još jedan referendum kojim se trebalo odlučivati o šest zakona, među kojima je bio i Zakon o životnom partnerstvu, no Ustavni je sud to odbio.

Zakon o životnom partnerstvu u Sloveniji stupio je na snagu 24. svibnja 2016., a počet će se primjenjivati od kraja veljače 2017. On je identičan onom hrvatskom: istospolni parovi dobivaju sva prava iz braka, osim usvajanja djece i medicinski potpomognute oplodnje.

Odluku Ustavnog suda i konačan rasplet situacije pozdravila je slovenska LGBT udruga DIC Legebitra koja je u priopćenju za medije kazala kako taj zakon ne donosi potpunu jednakost, ali predstavlja korak prema većoj jednakosti za istospolne parove.