U fokusu

Borba protiv nasilja nad ženama

Političari u Srbiji ‘nijemi’ nad prijedlogom da se nasilnika udalji od obiteljskog doma

Političari u Srbiji ‘nijemi’ nad prijedlogom da se nasilnika udalji od obiteljskog doma

Skupštinska većina u Srbiji nije prihvatila da na dnevni red bude stavljen zakonski prijedlog kojim bi nasilnik bio privremeno udaljen iz doma, kako se žrtva nasilja više ne bi trebala kriti i bježati iz vlastite kuće.

Narodni poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević rekao je u narodnom parlamentu da ovo nije prijedlog nijedne političke stranke, nego je prijedlog hrabrih žena koje su smogle snagu reći NE nasilnicima. “Iskreno se nadam da mnogi poslanici vladajućih stranaka podržavaju ovaj zakonski prijedlog i da će on ipak biti usvojen”, istakao je Milisavljević.

Ova je inicijativa stigla iz Autonomnog ženskog centra. Ove hrabre žene traže da država napravi pomak u zaštiti njihovih prava, da nasilnika premjesti iz obiteljskog doma, da zaštiti žrtvu i da se zaustavi praksa da žena koja je pretrpjela nasilje bježi, ostavi djecu, da se krije, a da nasilnik ostaje u svom domu.

Predstavnice Autonomnog ženskog centra traže da država stane u njihovu zaštitu, da ukoliko nasilnik digne ruku na ženu udalji ga iz kuće na 15 dana i zabrani mu pristup, za to vrijeme policija bi morala zaštititi ženu. Žena bi za to vrijeme imala dovoljno vremena i mogućnosti da razmisli hoće li pokrenuti tužbu protiv nasilnika, ili brakorazvodnu parnicu.

“Sada, u modricama, žene su prisiljene bježati i sakrivati se u Sigurnoj kući, a nasilnik ostaje u svom domu i gleda televizor”, kazao je Milisavljević narodnim poslanicima i pozvao ih da nasilnicimo hrabro kažu DOSTA!

Podsjetio je na 33 žene koje su od početka ove godine izgubile život zbog obiteljskog nasilja i da je 2014. godine prijavljeno više od 3500 slučajeva nasilja u obitelji. To, nažalost, nije realan broj, jer je puno više žena koje šute i trpe nasilje.

Za uvrštavanje ovog prijedloga Zakona na dnevni red glasalo je samo 20 poslanika, dok ostali nisu glasali.