U fokusu

Feminizam i umjetnost

Održana prva Feministička likovna kolonija za mlade umjetnice

Održana prva Feministička likovna kolonija za mlade umjetnice

Facebook/Centar za devojke

U mjestu Sićevu u Srbiji održala se prva Feministička likovna kolonija, koja je okupila mlade umjetnice s područja Srbije s ciljem upoznavanja feminizma.

“Cilj projekta Feministička kolonija je osnаžiti 12 mladih umjetnica da upoznaju feminističke teme i uključe te teme u svoj rad, omogućiti im da zajedno stvaraju, upoznaju se i međusobno povežu i osigurati im javni prostor u kojem će prezentirati svoju umjetnost”, stoji na stranicama Centra za devojke iz Niša, koji je organizirao koloniju.

Od 23. do 29. lipnja u Sićevu je boravilo 12 mladih umjetnica iz Zrenjanina, Kragujevca, Leskovca, Vranja i Niša, a rezultati njihova rada bit će 16. srpnja izloženi u galeriji Art 55 u Nišu.

{slika}

Umjetnice su, osim crtanja i slikanja, tijekom 7 dana sudjelovale u radionicama i slušale predavanja o feminizmu i feminističkom stvaralaštvu s ciljem pronalaska inspiracije za vlastito umjetničko djelo.

“Energija u tijeku kolonije bila je fenomenalna. Većina djevojaka nije se međusobno poznavala, tako da smo ostvarili naš cilj i ovom prilikom smo ih povezale. Iako su sudionice karakterno različite i stvaraju na različite načine, potpuno su se razumjele i odlično su funkcionirale, a to je doprinijelo tome da cijela Kolonija protekne odlično”, izjavila je za superradio.rs Silvija Mihajlović, koordinatorica projekta.