U fokusu

NAKON PADA MILOŠEVIĆEVA REŽIMA

Na današnji dan 2001. godine prvi put se pokušala organizirati Parada ponosa u Beogradu

Na današnji dan 2001. godine prvi put se pokušala organizirati Parada ponosa u Beogradu

Facebook/ParaDA! – DA šetamo zajedno

Na današnji dan 2001.godine dogodio se prvi pokušaj organiziranja Parade ponosa u Beogradu, podsjeća se na službenom profilu organizatora i organizatorica Povroke – ParaDA! – DA šetamo zajedno. Sljedećim riječima opisali su kako je to tada izgledalo, a mi ih prenosimo:

“Nepunih godinu dana nakon pada režima Slobodana Miloševića, mnoge društvene grupe, sasvim različitih vrednosnih orijentacija, poverovale su da je došlo “njihovih pet minuta”, pa tako i LGBT aktivisti/kinje. No, isto to su za sebe pomislili i razni tzv. patriotski, četnički i “svetosavski” pokreti i, naravno, navijačke grupe. 

Iz današnje perspektive, organizacija Parade iz 2001. izgleda začuđujuće naivno jer je protekla bez posebnih priprema, pregovora sa političarima/kama i konsultacija sa policijom. Skup se nije ni dogodio, jer je batinanje LGBT osoba i, praktično, svega što se kretalo u centru Beograda počelo od ranog prepodneva

Nasilje je predvodio sveštenik Žarko Gavrilović, koga javnost pamti i kao organizatora nereda na predstavi “Sveti Sava” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu iz 1990. Pored navijača/ca, mahom Crvene zvezde, među huliganima su bili i studenti/kinje teologije, za koje će se kasnije saznati da su pripadnici Otačastvenog pokreta Obraz. 

Gavrilović je pao u zaborav, a Obraz je tek u narednim godinama doživeo svoje “zlatno doba”, okončano pre tri godine, zabranom koju je doneo Ustavni sud Srbije. Međutim, aktivisti/kinje ove grupe i danas deluju pod drugim imenom. 

Nakon 2001. godine od sedam pokušaja da se organizuje Parada (2004, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014), ona je odlukom organizatora otkazana jednom (2004), zabranjena četiri puta (2009, 2011, 2012, 2013), održana dva puta (prvi put okružena enormnim nasiljem 2010 i sasvim mirno i bez organizovanih grupa nasilnika 2014). 

Parada ponosa 2015 zakazana je za 20.septembar 2015. godine pod sloganom “Moja prava-moji zahtevi!”.” 

S obzirom na to da je popriličan broj aktivista, a zapravo uglavnom aktivistkinja, sudjelovao u toj prvoj kobnoj beogradskoj Povorci, motivarane time organizirale su prvu Povorku ponosa u Zagrebu – čiju smo obljetnicu proslavile jučer. 

Naime, 29. lipnja 2002. godine održan je prosvjedni skup nazvan “Gay Pride 2002 – Iskorak Kontra predrasuda”. Sudionice i sudionici te prve Povorke bile su suočene s ogromnim brojem homofobnih i transfobnih protuprosvjednika i prosvjednica, na njih je u jednom trenutku bačen i suzavac.

{slika}