U fokusu

Umjetnička izložba

Haljine u znak prisjećanja na žrtve silovanja

Haljine u znak prisjećanja na žrtve silovanja

“Ova suknja ima jednu skrivenu povijest iz proljeća 1998. godine”, napisano je kemijskom na plavoj suknji, izloženoj na umjetničkoj izložbi “Mislim na tebe” na gradskom stadionu u Prištini. Autorica izložbe je Aljketa Džafa Mripa iz Peći, koja trenutno živi u Londonu.

Izložba je dio kampanje za podizanje svijesti i poziv na solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja tijekom rata na Kosovu. Podršku ovoj izložbi pružio je Nacionalni savet za preživele žrtve seksualnog nasilja tokom rata koji funkcionira pod patronatom kosovske predsjednice, Atifete Jahjage.

Ideja umjetnice bila je da se širom Kosova sakupe haljine za izložbu kojoj je cilj predstavljanje figure seksualno zlostavljane žene s Kosova koja je pronašla snagu da preživi rat, i koja sada ima potrebu biti prihvaćena i podržana od strane društva.

Građani i građanke Kosova su tijekom proteklih mjesec dana poklonili više od 5000 suknji i haljina koje su postale dio izložbe otvorene u petak. Od svih sakupljenih haljina autorica će napraviti skulpturu koja će biti postavljena u centru Prištine.

“Kada sam prije tri godine posjetila Prištinu, čula sam na televiziji žrtve seksualnog zlostavljanja koje su rekle da se njihov glas uopće ne čuje, da nemaju institucionalnu, društvenu, a ni podršku vlastitih obitelji. Bilo mi je čudno kako je to, 13 godina nakon rata, i dalje problem. Društvo ih još uvijek gleda lošim okom i nemaju nikakav status. Počela sam razmišljati kako bih na umjetnički mogla tome doprinijeti, podići svijest institucija, ali i društva”, rekla je Aljketa.

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, rekla je otvaranju izložbe da je kampanja dokazala da Kosovo nema građane/ke za gubljenje i da te žrtve nisu ostavljene same. “Naš mir nikada neće bit potpun bez njihovog mira. Nadam se da preživjeli osjećaju olakšanje jer evo gdje smo. Nema nas i njih. Mi smo i jedno smo. Danas me ovaj nogometni teren, ispunjen haljinama, ovaj prizor, ostavlja bez daha. S jedne strane zbog veličine pitanja koje se prešućivalo ovoliko dugo. S druge strane, zbog nade koja se rađa iz ove solidarnosti i podrške”, navela je.

Na Kosovu smatraju da je oko 20.000 osoba preživjelo seksualno nasilje tijekom rata. Skupština Kosova je prošle godine odlučila kategoriju silovanih osoba tijekom rata na Kosovu uvrstiti u zakon o statusu i pravima palih boraca, invalida, veterana, pripadnika OVK i civilnih žrtava rata i njihovih obitelji. Time se reguliraju status i prava silovanih osoba, kao i mirovina u iznosu od 300 eura. Međutim, zakon još nije implementiran.