U fokusu

Protest protiv nasilja nad ženama u Beogradu

Stop femicidu: Niti jedna žena manje, niti jedna mrtva više!

Stop femicidu: Niti jedna žena manje, niti jedna mrtva više!

Više od stotinu aktivista i aktivistkinja okupilo se danas na Trgu Republike u Beogradu kako bi skrenule pažnju javnosti i nadležnih institucija da se prekine nasilje nad ženama.

Aktivistkinje Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Žene u crnom i Kruga, koje su ujedno i organizatorice prosvjeda, bile su obučene u crno i nosile su crne transparente na kojima su srebrnom bojom bila ispisana imena svih žena koje su ove godine ubijene u obiteljskom nasilju.

Također, aktivistkinje su iščitavale jedno po jedno ime svake žene i polagale po jednu crvenu ružu na trotoar u znak sjećanja. Nakon svakog pročitanog imena, sve okupljene žene su u glas izgovarale: “Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više”.

{slika}

Podsjetimo, od siječnja do 20. svibnja ove godine ubijena je 21 žena, a članice ovih nevladinih organizacija pokušale su skrenuti pažnju da se ovakve tragedije nikad ne zaborave.

Predstavnica Autonomnog ženskog centra Tanja Ignjatović rekla je kako svake godine u Srbiji bude ubijeno desetine žena, te je dodala kako je najvažnija primjena zakonske regulative i da bar 50 posto ubojstava koja su počinjena potvrđuju da su napravljeni propusti u institucijama koje su znale i mogle nešto učiniti, a nisu.

Prosvjed je došao podržati i zaštitnik građana Saša Janković koji je istaknuo da su danas ministri pravde i unutrašnjih poslova održali sastanak na kojem je donijeta odluka da se pooštri kaznena politika, da se uvede krivično djelo proganjanja kao i obavezni psihosocijalni tretman nasilnika.

Janković je podsjetio i na to da je Srbija potpisala Konvenciju savjeta Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja u obitelji nad ženama i da sve obaveze koje je inicirao kao zaštitnik građana još 2011. i 2012. godine proistječu iz te Konvencije.