U fokusu

Dekan podnio prijavu protiv studenata/ica

Disciplinske i kaznene mjere za studente/ice koji/e su sudjelovali/e u blokadi

Disciplinske i kaznene mjere za studente/ice koji/e su sudjelovali/e u blokadi

Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu, Miloš Arsenijević, podnio je zahtjev državnom odvjetništvu za pokretanje istrage protiv studenata i studentica koji su sudjelovali/e u blokadi fakulteta koja je završila prošli tjedan, prenosi novosti.rs.

Dekan ih je optužio da su nasrtali na profesore/ce i kolege/ce, vrijeđali/e ih, ograničavali/e slobodu kretanja drugima i uništavali/e imovinu, a policija će utvrditi što je od toga istina te proslijediti nalaze državnom odvjetništvu.

“Možda će studenti/ce i profesori/ce biti pozivani/e na saslušanja, možda će nas tražiti dokazni materijal ili snimke. To nema veze sa fakultetom. U svakom slučaju ćemo surađivati”, rekao je dekan.

Vijest je stigla i do studenata/ica, koji/e su vjerovali/e da je, s prekidom blokade 9. siječnja, taj postupak ostavljen po strani.

“Znamo da se dekan konzultirao s odvjetnicima i da su mu rekli da se ne krši autonomija fakulteta ako će policija provoditi istragu. Iskreno, ne znamo što nam je gore, kaznene ili disciplinske prijave, zbog kojih možemo biti izbačeni/e s fakulteta”, navode studenti/ce koji/e su sudjelovali/e u blokadi.

Nadaju se da neće dobiti nove kaznene prijave, a i da će fakultet ipak povući stare i obustaviti disciplinske postupke. Ako se to ne dogodi, kažu, na studentskom zboru će se dogovoriti o daljnjim akcijama.