U fokusu

pretres policije, stižu osude diljem zemlje

Prekršaj prava novinara/ki redakcije Klix.ba

Prekršaj prava novinara/ki redakcije Klix.ba

Pripadnici/ice MUP-a Kantona Sarajevo i MUP-a Republike Srpske (RS) nakon sedmosatnog pretresa napustili su prostorije redakcije portala Klix.ba u Sarajevu gdje su vršili istragu zbog – kako se pretpostavlja – nedavno objavljene tajne snimke navodne kupovine glasova u Republici Srpskoj, koje je objavio taj portal a prenijeli brojni bh. i inozemni mediji.

Podsjetimo, Klix.ba je 15. studenog objavio tonski snimak na kojem se čuje da, kako se tvrdi, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović govori o kupovini glasova poslanika u Narodnoj skupštini RS zbog formiranja skupštinske većine.

Reakcije i osude pretresa policije dolaze sa svih strana. Sektor za slobodu medija OSCE-a, kojim predsjedava istaknuta bh. novinarka Dunja Mijatović, u svom priopćenju ističe kako je radi o “ozbiljnom i nesrazmjernom prekršaju prava novinara/ki da izvještavaju o temama javnog interesa. U potpunosti priznajemo važnost vladavine zakona, ali smatramo kako je ovaj slučaj predstavlja neprihvatljiv tretman medija u demokratskom društvu”.

I Društvo novinara/ki BiH najoštrije osuđuje policijsko treniranje strogoće nad kolegama/icama portala Klix. Ocjenjuje se da je došlo do potpune zamjene teza, te su pripadnici MUP-a RS-a i FUP-a (Federalna uprava policije), umjesto da istraže takozvanu aferu “papak” i provjere tko to novcem osiromašenih građana/ki Bosne i Hercegovine kupuje glasove i za narednu četverogodišnju vladavinu, oni traže krivca koji je snimak dostavio medijima.

Mediacentar Sarajevo se pridružuje kolegama/icama iz cijele Bosne i Hercegovine u izražavanju svoje podrške redakciji Klix-a “Ovo što se danas dogodilo redakciji Klix-a je krajnje opasna praksa koja može imati velike posljedice za ukupnu demokraciju u BiH. Uvesti policiju u redakciju jednog medija i tražiti od njih da kažu izvor svoje vijesti jest isto što i tražiti od države da popusti pred ucjenom moćnih. To se u politici naziva borba za suverenitet a u medijima održavanje pozicije koja te čini službom u korist javnosti. Solidarnost s novinarima/kama i redakcijom Klix danas je glavno pitanje u BiH”, ističe se u izjavi Bore Kontića, direktora Mediacentra.

Mehmed Halilović, bivši ombudsmen za medije ističe kako je “Zaštita novinarskih izvora i izvora povjerljivosti tih izvora je jedan od temeljnih stubova slobode štampe. Bez toga nema slobode štampe, odnosno demokratskog društva”.