U fokusu

ŽALBA USTAVNOM SUDU

Za besplatnu medicinski pomognutu oplodnju žena bez stalnog partnera

Za besplatnu medicinski pomognutu oplodnju žena bez stalnog partnera

Inicijativu da se donese zakon po kojemu bi pravo na besplatnu medicinski pomognutu oplodnju imale i žene bez stalnog partnera potpisalo je više od dvije trećine zastupnika/ca u slovenskom parlamentu, a najavljuju i žalbu ustavnom sudu na sadašnje rješenje po kojemu to pravo pripada samo ženama u bračnoj ili dužoj izvanbračnoj vezi.

“Zakon bi samo omogućio ravnopravnost žena koje imaju partnera s onima bez partnera”, izjavila je za ljubljansko Delo od ponedjeljka potpredsjednica parlamenta Andreja Katič, inače zastupnica Socijalnih demokrata (SD).

Inicijativu je potpisalo 61 zastupnika i zastupnica iz svih stranaka u koalicijskoj vladi, te dvije manje oporbene stranke ljevice. Najavljuju i zahtjev ustavnom sudu da ispita sadašnje zakonsko rješenje, kako bi se još prije odlučivanja u parlamentu o tom pitanju vidjelo gdje su njegove etičke i pravne dileme.

Katič je rekla da bi se novim zakonom o biomedicinski pomognutoj oplodnji Slovenija vratila na rješenje koje je već imala, kad je na primjer 1998. godine među 129 žena koje su začele na taj način bilo i 18 žena bez muža ili partnera.

Medicinski pomognuta oplodnja za žene bez stalnog partnera ukinuta je 2000. godine, a to je potvrđeno i na referendumu 2001. kad su protiv mogućnosti MPO-a žena bez partnera agitirale udruge bliske crkvi, stranke desnice, ali i neki stručnjaci koji tvrde da je MPO zapravo način ‘liječenja’ neplodnosti kod žena, a ne pravo za sve žene, pa i one koje mogu zanijeti prirodnim putem.

Katič je u razgovoru za Delo rekla da bi se Slovenija zakonskim izmjenama približila rješenju koje već postoji u nizu država, poput Češke, Finske, Velike Britanije, Italije i Izraela.

“Sadašnje slovensko zakonsko rješenje koje regulira MPO pretpostavlja da je žena potpuno realizirana samo ako ima muškarca i da bez muškarca ne može imati obitelj”, rekla je Katič.