U fokusu

Završen 6. BeFem

Dva dana feminističke kulture i akcije

Dva dana feminističke kulture i akcije

Facebook

Ovog je vikenda u Beogradu održan šesti po redu BeFem – festival feminističke kulture i akcije. U fantastičnoj atmosferi Kulturnog centra Grad dva dana se razgovaralo i problematiziralo aktualne patrijarhalne, neoliberalne i neokonzervativne diskurse i prakse kroz panele, izložbe i glazbu.

BeFem njeguje snažnu postjugoslavensku komponentu pa su tako na festivalu sudjelovale i predstavnice drugih regionalnih festivala (Rdeče zore iz Ljubljane, VoxFeminae iz Zagreba i Prvo pa žensko iz Skopja), ali i brojne druge aktivistkinje iz regije. 

Teško je izdvojiti pojedinačne događaje jer BeFem svojim programom i konceptom predstavlja nerazmrsivo klupko inspirativnih događanja, no ako baš moramo nešto istaknuti, potpisnica ovih redaka svakako bi istaknula panel Pola ure twiterature koji je problematizirao mizogine prakse na društvenim mrežama, a koji je na neki način zaključila Bobana Macanović rekavši: “Fašiste se ne može promijeniti, njih se može samo uhapsiti” što možda i ponajbolje ilustrira borbe koje brojne feministkinje vode na društvenim mrežama.

Panel  Prvo pa žensko? kroz priče makedonskih aktivistkinja prikazao je teško stanje po pitanju ljudskih prava, slobode medija i rodne ravnopravnosti u Makedoniji. Surovo prekrajanje grada i povijesti te nasilni nasrtaji na prostore slobode kao što je LGBTI centar podrške u Skopju makedonska su svakodnevnica, a aktivisti/kinje se svemu tome suprotstavljaju s humorom (pa makar on bio i mračno crni).

Možda čak i kulminacija prvog dana bila je projekcija dokumentarnog filma “Još jednom” Ane Opalić i Noe Pintarića koji je popraćen ovacijama. I zaista ovaj film predstavlja sat vremena ogoljene intime i emocija i kao publika možemo samo biti zahvalni/e protogonistima/cama što su snimili ovaj film koji nužno dira svaku osobu i njegove/njezine ljubavne veze, prijateljstva i obiteljske odnose.

U drugom danu izdvojila bih živahnu diskusiju o reklamama i Disneyevim filmovima i na koji način oni utječu na konstrukciju rodnih identiteta i uloga na panelu CINDERELLA RUINED MY LIFE: proizvodnja patrijarhata u animiranim filmovima te (iako je ovo možda posve nesamokritički) panel Padaj silo i nepravdo koji je privukao brojnu publiku i otvorio mnoga pitanja na koja kao aktivisti i aktivistkinje moramo dati odgovore ako se želimo efikasno boriti protiv novodobnog fašizma.

Ukoliko još niste posjetili/e BeFem, sedmo izdanje festivala slijedeće godine krajnje je vrijeme da ispravite tu grešku.