U fokusu

Povorka ponosa u Podgorici

“Crna Gora ponosno”

“Crna Gora ponosno”

Podgorička Povorka ponosa pod sloganom “Crna Gora ponosno” protekla je mirno i bez incidenata. Povorku je osiguravalo 2.000 policajaca.

Prije početka povorke, policija se sukobila s oko 150 protivnika povorke, koji su pokušali ući u dio grada gdje se održavala manifestacija. Policija je upotrijebila pendreke i suzavac kako bi rastjerala protivnike, a oni su uzvratili petardama.  Zbog toga je privedeno nekoliko osoba.

Skupina od nešto više od stotinu sudionika povorke prošetala je rutom od Parka Kralja Nikole do stare zgrade vlade i nazad do Blažovog mosta s raširenim zastavama duginih boja, transparentom Tradicionalno ponosni i maskotom žene s brkovima i šalom u duginim bojama.

Osim pripadnika LGBT zajednice, u povorci su bili i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, pučki pravobranitelj Crne Gore Šućko Baković, savjetnik premijera za ljudska prava Jovan Kojičić,  šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič te veleposlanik Italije u Podgorici Vincenzo del Monaco