Uncategorized

put ili stranputica?

GOOD inicijativa – godišnjica Hrvatska može bolje

GOOD inicijativa – godišnjica Hrvatska može bolje

Ususret obilježavanju godišnjice dvaju prosvjeda pod nazivom “Hrvatska može bolje” 2016. i 2017. godine, GOOD inicijativa sa suradnicima organizira konferenciju OBRAZOVNA REFORMA KOJA PODRŽAVA GRAĐANSKU ODGOVORNOST I AKTIVNOST – PUT ILI STRANPUTICA? na kojoj će se raspravljati o tome što se danas događa s reformom obrazovanja. Konferencija će se održati 28. svibnja 2018. u Zagrebu u Novinarskom domu (Perkovčeva 2).

Na konferenciji će se postaviti pitanje može li se smjer trenutnih promjena u obrazovanju vratiti na put koji je zacrtala Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije, odnosno plan Cjelovite kurikularne reforme, za koju su prosvjedovali deseci tisuća građana/ki. Također, predstavit će se lokalne inicijative uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja te otvoriti pitanje uloge roditelja u uspostavi demokratske škole.

Na panelima će sudjelovati Boris Jokić, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme, Neven Budak, bivši voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za praćenje i provedbu SOZT, Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja, predstavnici/e GOOD inicijative, a pozvani su i predstavnici/e Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Drugi panel će biti posvećen uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. Uvodno će nas s aktualnostima vezanim uz provedbu građanskog odgoja i obrazovanja upoznati izv. prof. Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti, a nakon toga će predstavnici Grada Rijeke prezentirati riječki model provedbe. Sudionici iz ostalih sredina koje planiraju uvođenje kao što su Osijek, Sisak i istarska županija, prezentirat će svoje planove.

Preliminarni program 

Ponedjeljak, 28.5.2018. od 10.30.

Novinarski dom, Perkovčeva 2, Zagreb

 

10:30 – 12:00 Gdje smo s obrazovnom reformom?

Panel posvećen obrazovnoj reformi – aktivnosti koje su provedene i koje se planiraju.

Boris Jokić, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme

Neven Budak, bivši voditelj Posebnog stručnog povjerenstva za praćenje i provedbu SOZT

Ana Tuškan, Sindikat hrvatskih učitelja

Eli Pijaca Plavšić, GOOD inicijativa

Predstavnik/ca MZO-a (tbc).

Rasprava

Facilitacija: Dora Kršul.

 

 

12:30 – 14:00 Građanski odgoj i obrazovanje

Gdje smo danas s građanskim odgojem i obrazovanjem? Izv. prof. Berto Šalaj

Dobre lokalne prakse uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja

Iskustva iz Rijeke;

Planovi širenja – Sisak, Osijek, Istarska županija. Primorsko – goranska županija (tbc).

Facilitacija: Martina Horvat.

 

 

16:00 – 17:30 Suradnja roditelja i škola u demokratizaciji škola i provedbi građanskog odgoja i obrazovanja (GOO)

Uvodni prikaz akcijskog istraživanja stavova roditelja o GOO-u i sudjelovanju roditelja u radu škola – Dražen Hoffman, student Mirovnih studija, GONG

Osvrt na mogućnosti participacije roditelja i iskustva u radu sa školama – Eli Pijaca Plavšić, GOOD Inicijativa, Forum za slobodu odgoja

Rasprava

Facilitacija: Lovorka Bačić.