Uncategorized

u sklopu mjeseca ponosa

Filmski ciklus ‘Homofobija u učionici’

Filmski ciklus ‘Homofobija u učionici’

Akademija dramske umjetnosti i Zagreb Pride u sklopu Mjeseca Ponosa predstavljaju filmski ciklus Homofobija u učionici – LGBTIQ profesori/ce na filmu  od 27. do 29. svibnja 2018. u projekcijskoj sali 016 Akademije dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5).

Filmske reprezentacije LGBTIQ identiteta nerijetko su problematične jer često zapadaju u neku od zamki s kojima se navedeni identiteti susreću i onkraj filmskog platna. Tako su se LGBTIQ teme i likovi u mainstream filmu u prošlosti često pojavljivali u pratnji stereotipizacije, stigmatizacije, viktimizacije, homofobije i sličnih fenomena karakterističnih za dugu povijest heteropatrijarhata, a navedena problematična perspektiva posebno se intenzivirala kada su bili u pitanju likovi LGBTIQ profesor/ica odnosno kada je mjesto radnje bila školska učionica.

U ovom ćemo ciklusu zato istražiti što se događa kada profesori(ce), kao figure autoriteta direktno odgovorne za odgoj mladih naraštaja, počinju izmicati društvenim normativima izgrađenima oko seksualnosti. Od prešućivanja i ušutkivanja preko scena više ili manje eksplicitnog vrijeđanja, LGBTIQ identiteti u ovim su radovima na ovaj ili onaj način podvrgnuti stigmatizaciji, iako ih ponekad istovremeno prate i hrabri scenaristički potezi. O učincima koje filmske reprezentacije imaju na oblikovanje stvarnostine trebamo previše razgovarati, ali razgovor o tome u kojem trenutku reprezentacije dominantnih praksi prestaju biti kritične i postaju problematične, prostor je neprestanog pregovaranja.

Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s engleskim titlovima.

 

27.5. nedjelja 20:00 – 22:00

Nighthawks, Ron Peck, 113′, 1978.

Britanski arthouse snimljen u dokumentarističkom stilu prati profesora geografije koji danju predaje, a noću cruisa po londonskom gay undergroundu. Film uključuje kultnu scenu u kojem se profesor, pod pritiskom njihovih provokacija, auta svojim učenicima, a u jednoj se cameo ulozi pojavljuje i kultni Derek Jarman koji je podržao realizaciju.

 

28.5. ponedjeljak 20:00 – 22:00

The Children’s Hour, William Wyler, 107′, 1961.

Jedina filmska suradnja Audrey Hepburn i Shirley MacLaine temelji se na drami američke autorice Lillian Hellman koja je pak navodno bazirana na istinitoj priči o ljubavi između dvije škotske učiteljice. Fun fact: u kultnom dokumentarcu The Celluloid Closet, Hepburn i MacLaine izjavile su da nitko nikada za vrijeme produkcije nije spomenuo riječ homoseksualnost.

 

29.5. utorak 20:30 – 22:00

Mädchen in Uniform, Leontine Sagan, 83′, 1931.

Njemački klasik iz tridesetih neki smatraju i prvim lezbijskih filmom u povijesti, a specifičan je i po svojem all-female castu. Smješten u ženski internat u kojem počinju “frcati iskre” između studentice i profesorice, film je ubrzo, zbog svoje “dekadencije” zabranjen od strane nacističkog režima.