Uncategorized

eksperimentalni filmovi

Kod Zagorke na ručku s Anom Hušman

Kod Zagorke na ručku s Anom Hušman

U okviru ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u četvrtak, 24. svibnja 2018. u 18 sati Centar za ženske studije poziva vas na predavanje pod nazivom Kod Zagorke na ručku s Anom Hušman.

Priprema i posluživanje hrane kriju simboliku, rituale i vjerovanja društveno prihvatljivih obrazaca. U tom smislu važan element predstavlja i ponašanje kod stola. Na tragu priručnika za dobro vladanje žena O pristojnom vladanju u svim životnim prilikama Marije Jambrišak, Ana Hušman predstavit će na primjeru svojih eksperimentalnih filmova Ručak i Plac strategije otpora za bolju poziciju žene u zadanim društvenim okvirima.

Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima ju propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Docentica je na odsjeku za animirani film i nove medije, Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednjie radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.