Uncategorized

dokumentarac o ženama grčke ekstremno desničarske stranke Zlatna zora

Dokumentarac ‘Djevojke Zlatne zore’

Dokumentarac ‘Djevojke Zlatne zore’

Film Djevojke Zlatne zore (Golden Dawn Girls, 2018.) norveškog dokumentarista Håvarda Bustnesa portret je majki, supruga i kćeri vođa grčke ekstremno desničarske političke stranke Zlatna zora. I dok se muškarcima sudi zbog zločinačkih radnji, žene su preuzele glavnu ulogu u stranci i nastavljaju sa širenjem svjetonazora bliskog nacizmu. Zlatna zora, ultranacionalistička i ekstremno desničarska politička stranka, pozornost je stekla 1991. da bi na izborima 2015. osvojila 17 mjesta u grčkom parlamentu i time postala treća najveća stranka, zalažu se za ideju Velike Grčke, širenje teritorija i protive se svim neeuropskim, posebice muslimanskim, migrantima, koketiraju s fašizmom i nacizmom. Dokumentarni film Djevojke Zlatne zore prikazan je na više od 30 festivala diljem svijeta, ahrvatsku premijeru pogledajte 24. svibnja u 19:30 u MM centru, na Kratkim slikama.

Nakon projekcije ove uznemirujuće i sumorno realistične studije ubrzanog uzleta neo-nacizma u suvremenoj Grčkoj,  o desničarskim pokretima u Europi selektorica programa Jelena Ostojić razgovora s Markom Kostanićem, političkim analitičarem.

Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje prikazujemo Djevojke Zlatne zore, bavi se odnosom kinematografije prema društveno-političkim događanjima.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebooku.