Uncategorized

Izložba Primal_ditch_BP (before present)

Umjetnički povratak primitivnim tehnikama

Umjetnički povratak primitivnim tehnikama

Ne propustite grupnu izložbu ‘Primal_ditch_BP (before present)’, koja se otvara u petak, 23. ožujka, u 20 sati u Galeriji Miroslava Kraljevića u ZAGREBU.

Izložba predstavlja zajednički rad mladih novomedijskih umjetnica. Tea Stražičić, Lara Joy Evans i Hannah Rose Stewart u špiljskom ekosustavu prepoznaju susret prapovijesti i modernosti, odnosno različite stadije evolucije i ljudske transformacije. Nove neistražene prostore i istovremeni kritički osvrt na vlastitu umjetničku praksu pronalaze negdje na razmeđu ‘white cube’ galerije i primordijalne špilje. Mračno, vlažno i muljevito tlo nastanjuju multimedijalnim radovima u kojima spajaju primitivno i suvremeno. U njihovom istraživanju izražen je kuriozitet prema čovječanstvu i umjetnosti kojoj je digitalna revolucija pružila iluzija napretka i sigurnosti. Zaštićene duboko u podzemlju, umjetnice se vraćaju primitivnim tehnikama, simbolima i alkemijskim istraživanjima koje potom prevode u digitalni jezik. Pozivaju u potragu za praiskonskim i aktiviranje osnovnih osjetila.

Biografije:

Tea Stražičić (Zagreb) je redateljica i umjetnički direktor u studiju Adriatic Animation te vodi umjetnički kolektiv SwS. Pod aliasom @flufflord postavlja različite hibridne sadržaje na razmeđu suvremene modne fotografije i fantasy RPG tematike na mrežu. Paralelno objavljuje ilustracije pod aliasom @beefycakegastronaut više usmjerene na grafičko pripovijedanje koje je 2016. razvijala uz pomoć Open Workshop rezidencije u Danskoj te HAVC-a čiju je potporu za razvoj scenarija dobila iste godine. Početkom 2017. u Los Angelesu se udružila s Nicholas Zhu-om usredotočivši se prvenstveno na suradnju s međunarodnim glazbenim umjetnicima i festivalima kao audio-vizualni tim.

Lara Joy Evans (Berlin / L.A.) interdisciplinarna je umjetnica koja živi u Berlinu i radi u mediju instalacije, skulpture, teksta, publikacija, videa i 2D-a. Širok raspon tema koje se pojavljuju u različitim formatima refektiraju suvremene interpretacije jezika i propituju pojmove materijalnosti, mentalnog, botaničkog i umreženog društva. U podtekstu njezinih radova redovito se nalaze komentari na kulturu društvenih mreža, tabue i stigme koje nas okružuju. Lara Joy Evans kulturu u širem smislu promatra van njezine linearne evolucije, kontrirajući prapovijesno i primordijalno suvremenom i informacijskom dobu.

Hannah Rose Stewart (London) umjetnica je i studentica na Central St. Martinsu u Londonu. U svom radu nastoji prikazati nelagodu često proizašlu iz povezivanja osobnih iskustva koja sa sobom nose različite unutarnje i vanjske posljedice. U raznovrsnim medijima, koristeći trenutačno raspoložive izvore, izrađuje elemente koji aludiraju na porijeklo iz nekog paralelnog svijeta poput rekvizita iz nevidljivog svemira. Njihova fizička ili digitalna manifestacija djeluje suvremeno, ali istovremeno i prepoznatljivo budući da oblik naslijeđuje iz poviješću nadahnutih fantazija.

Izložba je financirana od strane Ministarstva kulture RH i vlastitim sredstvima.
Rad Galerije podržava Zaklada Kultura nova.