Uncategorized

Crni petak u Zagrebu

Solidarnost s Poljakinjama u borbi za pravo na pobačaj

Solidarnost s Poljakinjama u borbi za pravo na pobačaj

Facebook događaja

Poljska je ovaj tjedan zabranom pobačaja u slučaju malformacije fetusa došla korak do potpune zabrane pobačaja. I prije ove zabrane Poljska je imala jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europi, gdje je isti bio moguć samo u tri slučaja: kada su zdravlje i/ili život  žene ugroženi, kada je do začeća došlo silovanjem ili incestom, i u slučaju malformacije fetusa (što se novom odlukom poništava). 

Naime, vladajuća konzervativna stranka zajedno s čelnicima katoličke crkve predložila je nacrt zakona ‘Zaustavimo pobačaj’ koji je dobio odobrenje od strane nadležne Komisije pravde i ljudskih prava. Ovim pokretom se želi izbaciti iz dosadašnjeg pravnog okvira mogućnost pobačaja u slučaju teških ili letalnih prirođenih mana fetusa, što u principu ograničava pravo žena na odlučivanje o vlastitom tijelu.

Borba za ženska/ljudska prava u Poljskoj se nastavlja, te je zbog toga širem Poljske organiziran opći štrajk pod nazivom Crni petak. Državljani i državljanke Republike Poljske koji/e žive u Zagrebu žele izraziti svoje nezadovoljstvo zbog ove situacije te solidarnost sa ženama u Poljskoj pa će se okupiti u petak 23.03. u 16:00 sati na Europskom trgu u Zagrebu. Pozivaju sve da im se pridruže, iskažu solidarnost sa ženama Poljske te da se ujedinimo u borbi za ženska/ljudska prava. Odjevni kod je crno.