Uncategorized

borba protiv nametnutih identiteta

Runda kratkog – Sanja Iveković

Runda kratkog – Sanja Iveković

Kratke slike

U četvrtak 22. ožujka u MM centru (Savska 25, Zagreb) od 19:30 do 21:00 gostuje umjetnnica Sanja Iveković u sklopu događanja pod nazivom Kratke slike – Runda kratkog.

Kratke slike – Runda kratkog donosi retrospektivu audiovizualnih istraživanja Sanje Iveković, od ranih video radova sve do recentnih video instalacija, uz gostovanje same umjetnice. U fokusu njenog djelovanja smjestila se beskompromisna borba s nametnutim identitetima i ideologijama koji pojedinca prisiljavaju na prihvaćanje fabriciranih i klaustrofobičnih identiteta. Ovo posebno dolazi do izražaja u konstrukciji ženskog identiteta koji pada višestrukom žrtvom opresivnih medijskih aparata kroz koje agresivno progovara društveni šovinizam. 

Sanja Iveković je umjetnica koja je ranih 70-ih, nakon završetka studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu, postavila temelje hrvatskoj video umjetnosti. Njen umjetnički rad počiva na različitim medijima kao što su video i fotografija, ali i različitim umjetničkim formama: performansi, prostorne intervencije, instalacije itd. Smatra se prvom umjetnicom, uz Vlastu Delimar, čija je umjetnost feministički motivirana. 

Nakon projekcije o ovim i drugim temama uživo razgovaramo sa Sanjom Iveković. Razgovor će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

//
Slatko nasilje (1974.), 5’56”

Make up – make down (1978.), 5’14”

No End (1983.), 7′

Osobni rezovi (1982.), 3’35”

Svjetionik (1987.-2001.), 4’1″

Nevidljive žene Erste campusa (Invisible Women of Erste Campus) (2016.), 33′
//

……………………………..
Kratke slike su projekt posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.
……………………………..
Program se realizira uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 
……………………………..
Ulaz besplatan. Više informacija http://mmcentar.sczg.hr/.