Uncategorized

od 18. do 20. 12. u kic-u

Zagrebi! festival / Mizoginija – jučer danas sutra

Zagrebi! festival / Mizoginija – jučer danas sutra

Deveti po redu Zagrebi! festival koji će se održati od 18. do 20. 12. 2017. u Kulturno informativnom centru bavit će se temom mizoginije. 

Festival će kroz različite forme pokušati osvijetliti fenomen mržnje prema ženama, dekonstruirati dijelove medijskih prikaza u kojima je mizoginija sastavni dio, te ponuditi izvođački sadržaj koji može popularizirati samu temu. Ne treba zaboraviti da se u Hrvatskoj posljednje spaljivanje žena na lomači, tzv. spaljivanje vještica u ozloglašenom inkvizicijskom dobu, dogodilo sredinom 18. stoljeća. Progoni i spaljivanja prestali su tek zakonskim odredbama carice Marije Terezije. 

Kroz trodnevna događanja, festival će otvoriti niz podtema koje govore o prisutnosti mizoginije danas kao i o njezinim prikrivenim oblicima u svakodnevnom životu. 

U ponedjeljak 18. prosinca, festival se otvara tribinom Seksizam i mizoginija u medijima. O tome kako mediji pišu o ženama i kakve to posljedice može imati na njihove živote razgovarat će Jelena Tešija, urednica na portalu Libela i članica feminističkog kolektiva fAKTIV, te dugogodišnja feministička aktivistkinja Sanja Sarnavka. Tribinu vodi kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić

U suradnji sa Centrom za ženske studije, u utorak, 19. prosinca, održat će se projekcija filma Lizzie Borden Rođene u plamenu (Born in Flames). U ovom filmskom dragulju iz 1983. koji se ovom prilikom u Hrvatskoj prikazuje premijerno, kroz distopijski narativ propituju se rasizam, klasno pitanje, heteronormativnost, seksizam, mizoginija i (ne)mogućnost revolucije. Nakon projekcije o filmu će razgovarati Leonida Kovač, Biljana Kašić i Ivana Keser.

Za kraj festivala, u srijedu 20. prosinca , u KIC-u će se održati koncertno čitanje drame Vladimira Stojsavljevića “Još nismo vještice”. Tekst drame inspiriran je knjigom Jasne Babić o posljednjem slučaju suđenja vješticama. Kroz razgovor dviju osuđenica koje glume Ana Vučak i Nađa Josimović, prikazan je položaj žena u 18. stoljeću, netom prije ukidanja procesa protiv vještica u Hrvatskoj. 

Na sva događanja ulaz je slobodan.