Uncategorized

11. prosinca u 17 sati

Sjećanje na žrtve zločina u Bosni i Hercegovini

Sjećanje na žrtve zločina u Bosni i Hercegovini

Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u Bosni i Hercegovini, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zloupotrijebili i osramotili.   

Pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže u odavanju počasti žrtvama u ponedjeljak, 11. prosinca od 17 do 18 sati na Trgu Francuske republike u Zagrebu.

Minuta šutnje u Saboru za ratnog zločinca. Minuta šutnje u nizu gradskih skupština za ratnog zločinca. Plakat i svijeće na centralnom zagrebačkom gradskom trgu za ratnog zločinca. Komemoracija u koncertnoj dvorani za ratnog zločinca. Besplatan prijevoz za odavanje počasti ratnom zločincu.

Ove i ovakve situacije posljednja dva tjedna opisuju hrvatsku društvenu i političku stvarnost.

Ovim aktom želimo pokazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut. Dodatno, želimo preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina. Želimo im pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtjevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istovremeno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela.