Uncategorized

23. studenog

Okrugli stol ‘Prema demokratskoj školi’ u Rijeci

Okrugli stol ‘Prema demokratskoj školi’ u Rijeci

GOOD inicijativa za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja, udruga Delta i udruga PaRiter pozivaju Vas na okrugli stol “Prema demokratskoj školi” koji će se održati 23.11.2017.g. u Gradu Rijeci, Korzo 16 (gradska vijećnica) s početkom u 14:00 sati.

U demokratskom društvu obrazovanje ima važnu ulogu pripremiti buduće građane/ke za aktivan rad na unaprjeđenju demokratske kulture i poštivanju i zaštiti ljudskih prava. Stoga je potrebno da škole aktivno žive demokraciju kako bi se oblikovala školska kultura koja promiče demokraciju i ljudska prava. Takva školska kultura, u kojoj učenici/e uče i žive demokraciju, omogućava učenicima razvijanje svoje građanske i društvene kompetencije.

Kako bi se potaknule škole, učitelji/ce i stručni suradnici i suradnice na izgradnju takve školske kulture GOOD inicijativa je izradila publikaciju koja sadrži preporuke i smjernice za škole za razvijanje demokratske školske kulture, te prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet “Građanski odgoj i obrazovanje”.

Na okruglom stolu će biti predstavljena navedena publikacija, ali i neki drugačiji modeli uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja, te će se otvoriti prostor za razgovor o mogućnostima izgradnje demokratske školske kulture unutar postojećeg okvira, dok će Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta govoriti o školskom volontiranju, i to kroz primjer implementacije EU projekta Volumen koji za cilj ima širenje mreže navedenog volontiranja.

Na okruglom stolu će govoriti:

  • Mario Bajkuša, Forum za slobodu odgoja
  • Sanda Sušanj, Grad Rijeka
  • Lana Golob, Grad Rijeka
  • Gordana Frol, Osnovna škola Vežica
  • Maja Uršić Staraj, Udruga Delta