Uncategorized

protestni skup

Zaustavite rat, a ne izbjeglice

Zaustavite rat, a ne izbjeglice

Centar za žene žrtve rata – ROSA poziva vas na protestni skup “Zaustavite rat, a ne izbjeglice” povodom Međunarodnog dana mira, u četvrtak, 21.09.2017. u 12:00 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. 

Protestni skup biti će istovremeno organiziran u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Kruševcu, Kotoru, Pljevljima, Tuzli i Leskovcu u organizaciji Žena u crnom iz Beograda, Centra za žene žrtve rata-ROSA iz Zagreba, Socijalnog centra “Rog” iz Ljubljanje, Anime iz Kotora, Udruženja žena “Peščanik” iz Kruševca i Bona fide iz Pljevalja. Ovom zajedničkom akcijom želimo izraziti protivljenje ratu i militarizmu, neokolonijalnim politikama Zapada, prodaji oružja u zaraćenim zemljama od strane država Zapadnog Balkana, ratnom profiterstvu, zatvaranju granica, rasizmu, ksenofobiji, kršenju međunarodnih konvencija i rastućoj militarizaciji. Želimo zaustavljanje prodaje oružja zaraćenim državama, ulaganje u izgradnju mira i zaustavljanje ratova, otvaranje granica, dostojanstven i ravnopravan tretman izbjeglica te solidarnost, odgovornost i podršku ženama i djeci kao najugroženijem dijelu izbjegličke populacije kao i muškarcima koji odbijaju biti topovsko meso u ratovima i traže utočište u europskim zemljama. Smatramo važnim izići na ulice i upozoriti na opasnost od militarizacije društva, obzirom na to da se u Hrvatskoj u posljednje vrijeme vojna industrija i prodaja oružja državama u ratu intenzivno propagira pod parolom “Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend”. 

Želimo dobrodošlicu izbjeglicama i drugačiju Evropu, solidarnu, otvorenu, bez žica i granica. 

Okupljamo se u 11:45 sati na Trgu bana Jelačića gdje ćemo u tišini držati transparente s porukama kojima tražimo zaustavljanje ratova i daljnje militarizacije, te ćemo dijeliti letke građankama i građanima.