Uncategorized

od 7. do 10. septembra

PitchWise 2017: Svijet je naše platno

PitchWise 2017: Svijet je naše platno

Fondacija CURE organizuje dvanaesti po redu PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma kroz feminističku teoriju i praksu od 07. – 10. septembra 2017. godine u Sarajevu.

Festival smo pokrenule vođene potrebnom da zauzmemo napušteni i zanemareni javni prostor i da ga preobrazimo u mjesto susreta koje okuplja društveno anagažovane  umjetnice, aktivistkinje, teoretičarke, feministkinje i sve zainteresovane za ženska pitanja u BiH i regiji.

Fondacija CURE teži ka povezivanju i umrežavanju feminističkog rada i kulture, a ovogodišnjim PW festivalom okupljamo umjetnice i aktivistkinje iz ženskih grupa BiH, zemalja regije i inostranstva.  

Centralna tema dvanaestog po redu PitchWise festivala je:

SVIJET JE NAŠE PLATNO

SVAKO ISKUSTVO ŽENE JE JEDNAKO VAŽNO I ZNAČAJNO!

Zato kreiramo prostor da čujemo različita iskustva žena kako bismo kreirale zajedničku historiju razumijevanja i tolerancije.

Prijavnicu i više informacija o festivalu možete pronaći OVDJERadujemo se što ćemo ove godine imati priliku ugostiti vas na PitchWise festivalu, stoga molimo da ispunjenu prijavnicu pošaljete na e-mail denija@fondacijacure.org najkasnije do petka, 25.08.2017. do ponoći.

Samo onda kada svako mjesto na svijetu bude sigurno i mi ćemo biti sigurne! Na XII PW festivalu obezbijedit ćemo transfer znanja, iskustva, narative žena širom svijeta, a sve u cilju preuzimanja odgovornosti i povezivanja žena sa svih strana svijeta i iz svih konteksta.  Ove godine prostor zauzimamo da bi pričale o ženskom tijelu, razumu, slobodi, sigurnosti.

Šta se dešava ovdje i sada ima uticaja posvuda! Svijet nije sigurno mjesto žene i neće biti sve dok u svakom dijelu svijeta žena nema slobodu da odlučuje o svom životu i tijelu. 

{slika}

Politička pozicija Fondacije CURE iz koje nastaje PW predstavlja našu osnovnu prizmu djelovanja kroz feministički aktivizam usmjeren na pokretanje pozitivnih društvenih promjena. PW je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i svoje okruženje. Politički angažovanu umjetnost razumijemo kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti.

Osnovni cilj PitchWise festivala kao ideje i zajednice osoba koje rade ka uspostavljanju  ravnopravnosti spolova i rodova jeste činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost. 

Svojim ličnim angažmanom mi zauzimamo i preuzimamo javni prostor, propitujemo, transformišemo društvo i preuzimamo odgovornost. 

PW nam osigurava kreativni i siguran prostor za sve ono što su/je druge/o i drugačije i što se danas smatra marginalizovanim društvenim prostorom.

PitchWise prostor postaje siguran za feministički aktivizam i angažovanu umjetnost te omogućava propitivanje, razotkrivanje, analizu vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta. 

Aktivistička umjetnost pomiče granice estetskog, socio-političkog i tehnološkog napretka u pokušaju da izazove granice tradicije i kulture, hijarhije postavljene od strane onih koji imaju moć.

U mnoštvu dinamičnih događaja, dvanaesti PitchWise festival nam donosi brojne izložbe, kreativne radionice, predavanja, performanse, predstave, promocije knjiga, diskusije o marginalizovanim društvenim grupama, koncerte, partije, filmove i mnogo iznenađenja.