Uncategorized

Stvaranje novih interdisciplinarnih umjetničkog radova.

Izgradnja veza s migrantskim zajednicama

Izgradnja veza s migrantskim zajednicama

Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci objavio je javni natječaj za sudjelovanje na putujućim rezidencijama, u sklopu projekta Risk Change. Rezidencije će se odvijati na tri različite lokacije (Marseille, Novi Sad, Budimpešta) od listopada 2017. do veljače 2019. godine.

Projekt se bavi područjem suvremene interdisciplinarne kulture, umjetnosti i kreativnosti povezanih sa znanošću, te s ciljem izgradnje veza između migranata i lokalnog stanovništva unutar multikulturalnih europskih zajednica. Fokus projekta je dvostruk: usmjerava se na  rizik na koji se migranti odlučuju te na promjenu koja je Europi potrebna kako bi prihvatila migrante u svoje države.

Tijekom trajanja projekta devet međunarodnih projektnih partnera istražit će međupovezane teme koje se odnose na migracije u Europi, kroz samostalne i putujuće rezidencije, izložbe, istraživanja, simpozije, otvorene laboratorije, radionice, studijske posjete – međusobno povezane kroz inovativnu digitalnu platformu, a kako bi se osigurala komunikacija s europskom javnošću.

Natječaj potiče prijedloge maksimalno dva umjetnika_ica / stručnjaka_inja, koji sadrže potencijal za suradnju s migrantskim zajednicama, a koji će rezultirati stvaranjem novoga interdisciplinarnoga umjetničkog rada/ova. Prijedlozi bi se trebali baviti temom projekta Risk Change istražujući, kroz interdisciplinarne i međukulturne pristupe, društveno-političke pritiske uvjetovane kretanjem stanovništva, ili one pritiske koji uvjetuju migracije, azil i promjenu prebivališta. Odabrani umjetnici_ice/ stručnjaci_inje razvijat će umjetnički rad/ove, uz asistenciju 3 produkcijska voditelja_ica, tijekom 3 suradničke etape, od kojih će svaka trajati 10 dana.

Prijave na natječaj ocijenit će kustoski odbor partnerskih organizacija, a rezultati će biti objavljeni na službenim stranicama partnera do 15. rujna. Na preporuke međunarodnog odbora, MMSU će odlučiti o završnom odabiru umjetničkih radova. Za odabrani prijedlog bit će osigurani smještaj, putni troškovi i dnevnice, te umjetnički honorar u visini od 2.500 €. Sve troškove pokriva MMSU. Autorski honorar bit će podijeljen u dva dijela, odnosno isplaćen pri posjetu Novom Sadu i Budimpešti. Nisu predviđeni dodatni materijalni troškovi.

Kao prijavu na natječaj potrebno je poslati prijedlog rada (istraživačkog projekta ili projekta u trenutnoj produkciji) isključivo email-om, na sljedeću adresu: touring.residency@gmail.com.

Prijava treba sadržavati:

  • osobne informacije: ime, prezime, datum rođenja, adresu, telefon, e-mail

  • profesionalni životopis s pregledom prethodnih radova/projekata/referenci

  • opis predloženog rada s pismom motivacije (maksimalno jedna kartica teksta)

  • odgovarajuću dokumentaciju (skicu, fotografije, video, itd.) koja će omogućiti uvid u predloženi rad

  • tehničke zahtjeve potrebne za produkciju rada/ova.

Nepotpune prijave i prijave koje ne ispunjavaju navedene uvjete neće se razmatrati.

Rok za prijavu je 22. kolovoz, a više informacija potražite na stranicama MMSU-a.