Uncategorized

Hrestomatija, vol.1.

Zagreb grad heroj: prakse sjećanja na NOB

Zagreb grad heroj: prakse sjećanja na NOB

Klub studenata/ica etnologije i kulturne antropologije (Zagreb), udruga SF:ius (Zagreb) i Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu pozivaju Vas na predstavljanje prvog broja edicije Hrestomatija, posvećen temi Zagreb grad heroj: prakse sjećanja na NOB. Predstavljanje će se održati u Konferencijskoj dvorani (2. kat) Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu i to 28. lipnja 2017. s početkom u 18h.

Edicija Hrestomatija novi je izdavački projekt Kluba studenata etnologije i kulturne antropologije. Zamišljena je kao dvogodišnja serija tematski definiranih i zaokruženih izdanja koja okupljaju studentske pisane radove nastale u okviru tematskih nastavnih ili izvannastavnih terenskih istraživačkih projekata, studentskih radionica ili drugih formata.

Prvi broj Zagreb grad heroj: Prakse sjećanja na NOB, uređuju Tamara Buble, dr.sc. Sanja Potkonjak, Tihana Pupovac i dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević. Temat sadrži šest radova nastalih u sklopu radionice (Anti)komemorativne prakse na spomenicima NOB-a u Zagrebu. Radionica se održavala od proljeća do jeseni 2015. godine, a nastajala je u suradnji udruge SF:ius i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu projekta (Ne)primjereni spomenici. Studenti Odsjeka pod mentorstvom dr.sc. Nevene Škrbić Alempijević, dr.sc. Sanje Potkonjak i Tihane Pupovac provodili su etnografska istraživanja vezana uz lokacije na kojima su postavljena spomen-obilježja NOB-u u Zagrebu i bližoj okolici.

***
Projekt (Ne)primjereni spomenici financijski su podržali Balkan Arts and Culture Fund – Bac. Bac financira vlada Švicarske putem Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Europske kulturne fondacije (ECF). Izdavanje ove publikacije financijski su podržali Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te vlada Švicarske i Europska kulturna fondacija. Sadržaj i rezultati istraživanja predstavljeni u ovoj publikaciji ne odražavaju nužno stajališta vlade Švicarske i Europske kulturne fondacije.