Uncategorized

Tribina:

Lijeve emancipatorne prakse-što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe

Lijeve emancipatorne prakse-što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe

srijedu 24.svibnja u A-dvorani Fakulteta političkih znanosti, Lepušićeva 6, u Zagrebu, u organizaciji udruga Kluba studenata fakulteta političkih znanosti i Centra za ženske studije održat će se tribina “Lijeve emancipatorne praksešto nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe.

Tribina će dati pregled progresivnih feminističkih praksi na području Jugoslavije, s naglaskom na Hrvatsku, te će problematizirati temeljno polazište liberalnog feminizma koji uzroke nejednakosti pronalazi u neadekvatnoj implementaciji liberalnih politika unutar kapitalističkog društva bez da preispituje društveno-ekonomski kontekst.

“Zato želimo potaknuti raspravu o zanemarenom historijatu crvenog feminizma u jugoslavenskom kontekstu, pritom stavljajući naglasak na antifašističku borbu, unutar koje su se žene prvi puta pozicionirale kao politički subjekt, te na raspravu o socijalnoj državi, koja je prvi puta stvorila mehanizme prebacivanja tereta neplaćenog kućanskog rada s leđa žene na cjelokupno društvo”, poručuju organizatori/ice. 

Oba ova aspekta feminističke i radničke borbe temelj su ne samo borbe za žensku, nego uopće društvenu ravnopravnost, i nužan preduvjet svakog razgovora o problemu socijalne i ekonomske nejednakosti.

Cilj tribine je ukazati na važnost feminističkih teorija i praksi, koje su tek sporadično zastupljene u kurikulumima sveučilišnih predmeta, te na taj način potaknuti diskusiju o ženskim/rodnim temama unutar fakulteta, ali i šire.