Uncategorized

'Novi građani'

Poziv na sudjelovanje na 9. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida

Poziv na sudjelovanje na 9. međunarodnom festivalu fotografije Organ Vida

Međunarodni festival fotografije Organ Vida objavio je poziv za domaće i inozemne umjetnice i umjetnike na temu – Novi građani koji je otvoren od 22. veljače pa sve do 1. travnja. Cilj je ovom temom interpretirati ideju Novog građanina koja nadilazi konvencionalno shvaćanje njegove ‘izvorne definicije’ ograničene na državu i grad te se od umjetnika/ica traži da izraze svoj glas otpora, promišljaju građanina kao čovjeka-bez-mjesta, povrh privilegija, nacionalnosti ili privrženosti vlasti, da pokažu kontra-jezik; novo shvaćanje toga što znači biti živ i živjeti u (post)kapitalističkom svijetu obilježenom klimatskim promjenama. Svi zainteresirani više o temi natječaja mogu saznati na ovoj poveznici te se prijaviti putem aplikacijskog formulara.

Nakon završetka natječaja, o najinovativnijim će radovima odlučivati stručni žiri sastavljen od umjetnica i umjetnika Dane Lixenberg, Christine de Middel, Katrine Koenning i Pietera Hugoa, kustosice Muzeja suvremene umjetnosti Leile Topić te pisca i kritičara The Guardiana i The Observera Seana O’Hagana, a odabrani će umjetnici/ce svoje radove predstavljati kroz dvotjedno održavanje 9. Organa Vida u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 8. — 24. rujna 2017. godine.

Nagrada Marina Viculin

Glavna je novost ovogodišnjeg Festivala dodjela nagrade za hrvatske fotografe/kinje, koja će nositi ime po nedavno preminuloj, istaknutoj domaćoj povjesničarki umjetnosti, kustosici i bivšoj ravnateljici Galerije Klovićevih dvora, Marini Viculin. Dodjelom nagradeu iznosu od 25.000,00 kuna želi se motivirati zajednica domaćih umjetnika/ica, a dodijelit će se jednom autoru/ici prema odluci međunarodnog žirija za projekt u nastajanju (work in progress) te za realizaciju izložbe tijekom narednog izdanja Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Prijave za nagradu “Marina Viculin” bit će otvorene do 1. srpnja 2017. godine. Više informacija o uvjetima prijave na ovoj poveznici, a svi zainteresirani/e prijave mogu slati putem web stranice.

{slika}

“Tijekom godine dana rada na projektu, dobitnik/ica potpore bit će obvezan/na uredničkom kolegiju dvaput prezentirati rad u nastajanju. Organ Vida će unutar okvira iznosa Nagrade osigurati galerijski prostor za završeni rad, kao i sredstva za produkciju izložbe te dati punu podršku odabranom umjetniku/ici u promociji i distribuciji njegovog/njenog projekta na međunarodnoj fotografskoj sceni”, naglasila je umjetnička direktorica Festivala Marina Paulenka.

Marina Viculin rođena je 13. veljače 1957. u Zagrebu. Karijeru započinje kao samostalna likovna kritičarka, a 1989. zapošljava se u Galeriji Klovićevi dvori, gdje ostaje do svojih posljednjih dana. U ravnateljskom mandatu bila je kustosicabrojnih velikih izložbi, poput ‘Dora Maar i Picasso – dodir pogledima’, ‘Chagall – priča nad pričama’, a kao najveći uspjeh njezinog mandata ističe se zapamćena velika izložba radova Pabla Picassa, ‘Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz’. Viculin je u Zagrebu primila odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji između Francuske i Hrvatske. Marina je posebno voljela i njegovala fotografiju te je realizirala velike retrospektivne fotografske izložbe (Braut, Posavec, Vesović, Klarica, Gattin) kao i one manje u okviru ciklusa Snapshot u Kuli Lotrščak (Kučera, Merc, Šolić, Rasol, Efendić, Posavec, Vesović, Dabac, Kožarić, Bavoljak, Herceg, Jurjević, Radić…).

“Marina je mnogo polagala i na rad i promociju mladih fotografa te je pokrenula cikluse fotografskih izložbi Snapshot i First Shot – Prvo okidanje, jedinstvenu platformu za realizaciju prve samostalne izložbe mladih autora. Radila je na promociji hrvatskih fotografa u inozemstvu i općenito svojim predanim radom afirmirala fotografiju kao medij. Vid ovakve potpore fotografima za razvoj projekata, kakav pokreće Organ Vida, bila je upravo njezina ideja”, ističe Sandra Vitaljić.

“Nagrada “Marina Viculin” je zahvala i očuvanje sjećanja na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag na hrvatskoj umjetničkoj sceni, koja je promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji, ali i važna podrška svim hrvatskim fotografima/kinjama u istraživanju i razvoju dugoročnijih umjetničkih projekata, budući da vizualni umjetnici/ce nemaju potpora za umjetnička istraživanja”, nadodala je Paulenka.

Festival u rujnu u MSU Zagreb

Deveti međunarodni festival fotografije Organ Vida, uz tradicionalni poziv za prijavu fotografskih projekata, ove godine poziva na natječaj i zainteresirane autore za fotografske knjige OV PhotobookAward. U programskom dijelu Festival zadržava koncepciju izložbenog, diskurzivnog, edukativnog, filmskog i zabavnog dijela tijekom Tjedna otvorenja koji će se održati od 8. do 14. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Prošlogodišnji, osmi međunarodni festival fotografije Organ Vida pripremio je dosada najzahtjevniji program s deset velikih, zapaženih fotografskih izložbi, preko 30 panel diskusija, predavanja i razgovora, dva filma i niz edukativnih radionica na 17 gradskih lokacijai time privukao oko 10.000 posjetitelja iz zemlje i svijeta. Njegovo deveto izdanje tradicionalno će se održati početkom rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, ali i u brojim gradskim muzejima, galerijama i javnim otvorenim površinama. Festival je osnovao i Vijeće Festivala u kojem sjede istaknuti kulturni radnici, umjetnici i profesori: Leonida Kovač, Žarko Paić, Ana Opalić, Sandra Vitaljić, Lea Vene, Vlatka Kolarović, Ivana Hanaček, Leila Topić.