Uncategorized

Booksa: 9. prosinac, 18 sati

Čitajmo između redaka – Priručnik za razvoj medijske pismenosti

Čitajmo između redaka – Priručnik za razvoj medijske pismenosti

Priručnik za razvoj medijske pismenosti “Čitajmo između redaka”, u petak 9.12. u 18 sati u Booksi će predstaviti autorice Antonija Letinić iz Kulturpunkt.hr-a i Martina Horvat iz GONG-a.

Publikacija je nastala kroz razvoj i nadogradnju obrazovnih aktivnosti za učitelje i mlade koje već niz godina organiziraju i provode GONG i KURZIV. Nakon niza provedenih edukacija održano je i nekoliko sastanka i javnih događaja – konferenciju i edukacije s ciljem razmjene iskustava i ideja zainteresiranih stručnjakinja i stručnjaka iz organizacija civilnog društva, škola i drugih ustanova te iz akademske zajednice. Ova je publikacija rezultat prikupljenih iskustava i znanja, a kroz buduće suradnje se namjerava razvijati.

Publikacija obuhvaća 5 tematskih poglavlja:

  • Medijsko obrazovanje i pismenost
  • Abeceda medijskog polja: medijski sustav i politika
  • Kritičko čitanje medija
  • Produkcija – stvaranje medijskog sadržaja
  • Javne komunikacije o obrazovnima aktivnostima i aktivnostima u zajednici.

Svaka tema obrađena je u teorijskom dijelu nakon kojeg su navedeni korišteni izvori koji su ujedno i preporuke za daljnje istraživanje pojedine teme, a nakon toga i preporuke vježbi za mlade koje su primarno namijenjene srednjoškolskom uzrastu, ali ih edukatori/ice – učitelji/ice i treneri/ice – mogu prilagoditi i za druge dobne skupine mladih.

Autori i autorice priručnika su Martina Horvat, Antonija Letinić, Janja Sesar, Jelena Berković, Matija Mrakovčić, Martina Kontošić, Vatroslav Miloš i Domagoj Morić, a urednice su Antonija Letinić, Martina Horvat i Janja Sesar.

Projekt Cornerstones for Media Literate Croatia suradnički su provodile udruge GONG i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, a publikacija je dio tog projekta.