Uncategorized

Javna diskusija ‘Dosta je mržnje!’

Javna diskusija ‘Dosta je mržnje!’

Kuća ljudskih prava Zagreb / Human Rights House Zagreb i GONG pozivaju vas u petak, 30. rujna u 10.30 sati u Hrvatsko novinarsko društvo u Zagrebu na javnu diskusiju o govoru mržnje u sklopu koje će biti predstavljanje publikacije “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke” i internetske platforme DostajeMrznje.org. 

Govor mržnje može imati velike i dalekosežne posljedice: društvo u kojem postaje uobičajeno izgovoriti riječi kojima se potiče, širi ili opravdava mržnja, osobito prema manjinskim skupinama i njihovim pripadnicama/ima, društvo je u kojemu i nasilje postaje normalno. U takvom društvu nisu ugrožena samo prava manjina, nego svih građana/ki. Suzbijanje govora mržnje nužno je kako bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja, jer upravo govor mržnje predstavlja njezinu zlouporabu i negira njezinu suštinu. Zato svatko ima obvezu boriti se protiv govora mržnje i mora biti svjestan/na njegovih posljedica.

Publikacija “Govor mržnje i neprihvatljiv govor: vodič za političare/ke” i online platforma DostajeMrznje.org naš su doprinos suzbijanju govora mržnje u javnom prostoru. Vodič je prvenstveno namijenjen političarima/kama, ali i svim drugim osobama koje djeluju u javnom prostoru kako bi se bolje upoznali s normama koje se odnose na govor mržnje, dok online platforma na jednom mjestu objedinjuje sve procedure za prijavljivanje neprihvatljivih oblika javnog govora i izražavanja u medijima nadležnim tijelima, te time olakšava prijavljivanje svim zainteresiranim građankama i građanima.

Na skupu će o gore navedenim temama govoriti:

· Mitre Georgiev, Kuća ljudskih prava Zagreb

· Sunčica Brnardić, Centar za mirovne studije

· Sara Lalić, Centar za mirovne studije