Uncategorized

Mjesto susreta

Počinje Defencing festival!

Počinje Defencing festival!

Facebook događaja

Od petka, 24. lipnja, do nedjelje 26. lipnja održat će se Defencing festival na hrvatsko – slovenskoj granici u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli. 

Nakon više od tri mjeseca od zatvaranja tzv. Balkanske rute stotine izbjeglica ostalo je zatečeno na tom području, s potpuno ili djelomično ograničenim kretanjem, a velikom broju onemogućeni su postupci potrage za međunarodnom zaštitom te postupci spajanja obitelji. Kako bi pokazali da je žica na granici postavljena s ciljem zaustavljanja ljudi, od prvog dana služi razdvajanju i dodatnoj militarizaciji društva, grupa aktivista iz Slovenije i Hrvatske organiziraju festival protiv restriktivnih migracijskih politika – Defencing festival.

Sa svake strane granice bit će organiziran kamp u kojem će kroz tri dana biti održane različite radionice, diskusije, koncerti, sportske aktivnosti, kulinarska okupljanja. 

Centralni događaj festivala “Piknik prijateljstva” bit će održan u subotu, 25. lipnja od 20:55 sati na mostu u Risvici koji za lokalno stanovništvo predstavlja mjesto susreta i gdje se tradicionalno već 11 godina stanovnici s obje strane granice okupljaju kako bi se družili, bez obzira na granice i trenutno postavljenu žicu. Cilj festivala je i ovaj vikend oživjeti tu tradiciju, zajedno s hrvatskim i slovenskim lokalnim stanovništvom, tražiteljima/icama azila i azilantima te aktivistima/kinjama i volonterima/kama koji/e već mjesecima pružaju podršku izbjeglicama. Na tom mostu nakon ramazanskog posta u 20:55 sati održat će se večera Okusa doma i kolektiva Hrana, a ne oružje, performans Zagreb Light Brigade-a, čitanje prosvjednih poruka te puštanje zmajeva.