Uncategorized

Akcija sindikalne podrške njemačkim odgajateljicama i odgajateljima

Akcija sindikalne podrške njemačkim odgajateljicama i odgajateljima

Odgajateljice, dječje njegovateljice i socijalne radnice u Njemačkoj udružene u sindikat VER.DI, 25. veljače započele su redovne kolektivne pregovore kojima su željele utjecati na loše radne uvjete, niske plaće te dugogodišnje društveno zanemarivanje tih za odgoj, skrb i njegu djece presudnih djelatnosti u kojima pretežno rade žene. Kako poslodavci nisu imali sluha za njihove zahtjeve, VER.DI je raskinuo kolektivni ugovor, a nakon opetovanih neuspješnih razgovora te štrajkova upozorenja, u travnju je organizirao glasanje o vremenski neograničenom štrajku do ispunjenja zahtjeva za kojeg se opredijelilo 96% članstva. Članice VER.DI-ja već su mjesec dana u štrajku. Kampanjom simboličkog naziva “Podignuti sada”, nadaju se podignuti svijest o socijalnoj, društvenoj, odgojnoj i obrazovnoj važnosti njihovih profesija kao i o nužnosti poboljšanja radnih uvjeta te povećanja do sada ispodprosječnih mjesečnih primanja.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) te Baza za radničku incijativu i demokratizaciju (BRID) svojom izjavom (u privitku) podržavaju sindikalnu borbu kolegica i kolega u Njemačkoj, ali i upozoravaju na loše stanje radničkih prava naših odgajateljica.

Odgajateljice u Hrvatskoj dijele slične probleme vezane uz kršenje njihovih radničkih prava, na što su ukazivale kampanjom “Za bolje uvjete rada i dostojanstvo struke”. Stoga Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) organiziraju akciju podrške njemačkim odgajateljicama i socijalnim radnicama, čime žele osvijestiti položaj ovih radnica te ukazati na važnost zajedničkog djelovanja i međunarodne sindikalne i radničke solidarnosti.

Akcija će se održati se u utorak, 26. svibnja. u 9:30 ispred Radničkog doma, Krešimirov trg 2 u Zagrebu.