Uncategorized

Poziv za sudjelovanje

Scenariji budućnosti

Scenariji budućnosti

POZIV ZA SUDJELOVANJE 

na 

11. Studentskoj bioetičkoj radionici:

SCENARIJI BUDUĆNOSTI 

Mali Lošinj, Hrvatska, 17.–20. V. 2015.

Poštovani/e studenti/ce preddiplomskih, diplomskih i doktorskih studija, pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje na nadolazećoj Studentskoj bioetičkoj radionici (SBR) u sklopu međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike kao:

SUDIONICI S IZLAGANJEM

ili

SUDIONICI BEZ IZLAGANJA

Svojim prisustvom, razvijanjem kritičkog promišljanja i razumijevanja, te usavršavanjem argumentiranog dijaloga pridonijet ćete zajedničkom rastu u okviru razvojnog projekta integrativne bioetike.

Informacije i upute o sudjelovanju i prijavama dostupne su na:

 

www.sbrlosinj.wix.com/radionica

 

STUDENTSKA BIOETIČKA RADIONICA 

Lošinjski dani bioetike su međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija koja se od 2002. godine održava u gradu Malom Lošinju. Idejnu okosnicu Lošinjskih dana bioetike predstavlja integrativna bioetika kao otvoreno područje susreta i dijaloga različitih stručnjaka koji se okupljaju radi rasprave i rješavanja etičkih pitanja vezanih za život: od kliničko-medicinske prakse i znanstvenih istraživanja, preko skrbi za ne-ljudska živa bića, do globalno-ekoloških problema i ishoda budućnosti. Ključni pojam integrativne bioetike je pluriperspektivnost, a podrazumijeva objedinjavanje i dijaloško posredovanje ne samo različitih znanstvenih pristupa (multi-, inter- i transdiciplinarnost), nego i ne-znanstvenih prinosa, uključujući različite načine refleksije (npr. umjetnost) te različite misaone i kulturne tradicije, odnosno različite poglede koji počivaju na kulturnim, rodnim, religijskim, političkim i inim posebnostima. Integrativna bioetika je stoga područje rasprave o etičkim pitanjima koja se tiču života u najširem smislu, dakle, u svim njegovim oblicima, stupnjevima, fazama i pojavnostima.

Projekt Studentska bioetička radionica (SBR) održava se u okviru međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije Lošinjski dani bioetike u Malom Lošinju od 2005. godine pod organizacijskim vodstvom studenata Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u suradnji s organizatorima Lošinjskih dana bioetike (Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i Grad Mali Lošinj) te Odsjekom za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dosad je održano deset radionica, a broj sudionika neprestano raste.

 

Tema studentske bioetičke radionice 2015.:

SCENARIJI BUDUĆNOSTI 

Tema jedanaeste Studentske bioetičke radionice upućuje na činjenicu da pojam budućnosti u svom filozofijskom, političkom, psihosocijalnom i ekološkom kontekstu nije bio sustavno tematiziran u dosadašnjim bioetičkim raspravama na našim prostorima, premda je jedno od temeljnih pitanja vezanih uz društveno orijentiranje, političko i ekonomsko djelovanje te tehno-znanstveno razvijanje. Integrativna bioetika, kao otvoreno područje susreta i dijaloga različitih pristupa koji se okupljaju radi rasprave i rješavanja etičkih pitanja vezanih za život, nudi odgovarajući predmetni i metodološki okvir za artikuliranje i promišljanje teme budućnosti.

Horizont budućnosti ima mozaičnu, nedovršenu strukturu. Čovjekova životna usmjerenost prema vlastitoj budućnosti nagoviješta konstantno predviđanje i naslućivanje kao njegovu svakodnevnicu. Budućnost je posljedično i strateški simbolički prostor, fantazija koja okupira imaginarije masovnih društvenih struktura poput korporacija ili nadnacionalnih organizacija. Budućnosna orijentacija čovjeka nije samo ontološko, antropološko i političko, nego i etičko pitanje, posebice u kontekstu ubrzanog razvoja znanosti i tehnologije. Potreba za promišljanjem budućnosti znači ne samo reafirmaciju imaginacije kao podloge ljudskih teorijskih, praktičkih i poietičkih nastojanja, nego zahtijeva i novovrsnu etičku refleksiju. Cjelovit i smislen pristup ovom problemu moguć je tek u kontekstu integrativnog pristupa ljudskom znanju i djelovanju.

U okviru ovogodišnje studentske bioetičke radionice tema budućnosti bit će razmatrana prije svega u bioetičkom ključu – s naglaskom na bioetičkim temama u duhu pluriperspektivizma, od biotehnologije i medicine do ekološke i političko-ekonomske problematike. Program će na svim razinama težiti uključivanju širokog spektra tema i stručnih pristupa koje okuplja kategorija budućnosti: primjerice, od filozofijskih promišljanja relevantnih pojmova i fenomena, preko socijalno-političkih i ekoloških implikacija do analiza i kritika umjetničkih djela pripadne tematike. Tako širok zahvat rezultirat će uključivanjem studenata različitih usmjerenja: od humanističkih i društvenih znanosti, preko prirodnih i tehničkih znanosti, do umjetnosti. 

 

 

UPUTE ZA PRIJAVU I DODATNE INFORMACIJE

1) Studenti zainteresirani za sudjelovanje s izlaganjem trebaju poslati ispunjen obrazac za prijavu te naslov i sažetak izlaganja (od 500 do 750 riječi) na hrvatskom (odnosno bosanskom, crnogorskom, srpskom) ili engleskom jeziku. Uz sažetak izlaganja obavezno je priložiti najmanje dvije korištene reference. Krajnji rok za prijavu je 31. III. 2015., a prijavu treba poslati na adresu: bioethics.students@gmail.com. O prihvaćenim izlaganjima i daljnjim uputama studenti će biti obaviješteni 16. IV. 2015. godine. Obrazac za prijavu nalazi se u prilogu, a dostupan je i na internet-stranici: www.sbrlosinj.wix.com/radionica.

 

Studentska izlaganja bit će raspoređena u tri temata:

a)      Znanost i tehnologija (npr. implikacije novih otkrića, tehnološke utopije, egzobiologija, budućnost znanosti i tehnologije, tehnologija kao čovjekova nova priroda, filozofija znanosti, filozofija tehnologije, biotehnologija, itd.)

b)      Priroda i društvo (npr. istraživanja na području društveno-humanističkih znanosti i prirodnih znanosti, filozofija i futurologija, odnos kulture i prirodnih znanosti, ekologija, društveni pokreti i aktivizam, budućnost humanističkih znanosti, filozofija prirode, etika i životinje, filozofija roda, biomedicinska etika, itd.)

c)      Politika i ekonomija (npr. marksistička i anarhistička kritika suvremene politike i ekonomije, biopolitika, filozofija politike, radnička pitanja, siromaštvo, azilanti, itd.)

 

Molimo studente da u prijavi ne zaborave naznačiti odabrani temat kojem izlaganje pripada!

Budući da je Studentska bioetička radionica utemeljena na integrativnom mišljenju i pluriperspektivizmu, a zbog velikog interesa i ograničenog vremena, preporučujemo suradnju više studenata na jednom izlaganju.

2) Studenti zainteresirani za sudjelovanje bez izlaganja trebaju poslati ispunjen obrazac za prijavu. Krajnji rok za prijavu je 31. III. 2015. Prijavu treba poslati na adresu: bioethics.students@gmail.com. Obrazac za prijavu nalazi se u prilogu, a dostupan je i na internet-stranici: www.sbrlosinj.wix.com/radionica.

3) Tijekom 2015. godine predviđa se izdavanje zbornika studentskih radova pod nazivom Scenariji budućnosti. Svi studenti koji budu htjeli publicirati svoje radove, morat će ih poslati na adresu bioethics.students@gmail.com do 31. VII. 2015.

4) Predviđeno je da sudionici doputuju u Mali Lošinj u nedjelju, 17. V. 2015. u popodnevnim satima. Otvaranje manifestacije predviđeno je za ponedjeljak, 18. V. 2015. ujutro, a zatvara se u srijedu, 20. V. 2015. u poslijepodnevnim satima, kada je predviđen i odlazak sudionika.

5) Svi su studenti oslobođeni plaćanja kotizacije.

6) Za 20 studenata Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bit će plaćen trodnevni hotelski smještaj (puni pansion) u Malom Lošinju jer će se, kao i prethodnih godina, osigurati potrebna sredstva za njihov smještaj. No, putne troškove morat će pokriti sami.

Ostali studenti morat će se sami pobrinuti za plaćanje putnih troškova i smještaja u Malom Lošinju. Za orijentaciju, cijena smještaja (puni pansion) u hotelu “Aurora” je približno 1200 kuna po osobi za tri dana, a u slučaju organiziranog autobusnog prijevoza za zainteresirane studente, cijena povratne karte je približno 350 kuna po osobi. 

Za sve upite i nejasnoće slobodno se obratite organizacijskom timu na e-mail adresu: bioethics.students@gmail.com