Uncategorized

VOX FEMINAE JE SVAKI MJESEC U DOKUKINU

Kate Bornstein je Queer i Pleasant Danger

Kate Bornstein je Queer i Pleasant Danger

Od ove subote Dokukino KIC svakog mjeseca donosi echo Vox Feminae festivala, festivala koji rodno osvještenim filmskim, glazbenim i društvenim programom promiče glas “strašnih žena” i aktivizma/ Kako ne bismo slavili rodnu ravnopravnost samo nekoliko dana godišnje, neke od najzanimljivijih dokumentaraca možete vidjeti u ovom post festivalskom ruhu.

Vox Feminae je već osam godina jedini festival u Hrvatskoj koji promovira kreativne rodne prakse pomoću glazbenog i edukativnog programu čija je svrha poticanje dijaloga između građana i aktera umjetničke, aktivističke i akademske scene, a sve kroz svojevrsnu žensku prizmu. Dokumentarne filmove koji su osvojili publiku proteklih godina, a odnose se na rodnu ravnopravnosti, spolnosti, aktivizam te općenitu uloge žene u društvu, moći ćete gledati u Dokukinu KIC od veljača pa sve do kraja sezone.

“Kate Bornstein je Queer i Pleasant Danger” redatelja Sama Federa prvi je u nizu Vox Faminae dokumentaraca čija će se projekcija ovog tjedna održati 29.1. u 21 sat. Performerica i autorica Kate Bornstein uništava binarnosti i istodobno dekonstruira rod i vlastiti identitet. Trans-dyke. Oklijevajuće poliamorična. Sadomazohist/-ica. Scijentologinja koja se oporavlja. Pionirka rodnog odmetništva. Meditativni i zaigrani portret Bornstein bilježi vesele javne nastupe i bolna osobna priznanja, pokazujući Kate kao umjetnika/-icu-teoretičara/-ku-aktivista/-icu koji/koja postoji u prostoru između muškog i ženskog sa stilom, duhovito i nevjerojatno nepristrano.

Prije priče o Kate pogledajte kratku priču o roditeljstvu iz perspektive trans osoba. “Transformacija obitelji” (Rémy Huberdeau, Kanada, 2012., 10′) je prekrasan prikaz problema, borbi i jakih strana transseksualnih, transrodnih i genderfluid (budućih) roditelja i današnjoj Sjevernoj Americi.

PROJEKCIJA: četvrtak, 29.1., 21h