Uncategorized

Nije BeFem jedna žena.

Nije BeFem jedna žena.

U prethodnih šest godina, stvarajući mesto susreta različitih feminističkih zajednica, pojedinki i pojedinaca, pokušavale smo da redefinišemo i rekonstruišemo pojmove politike i/ili političkog. Trudile smo se i da stvaramo nove, slobodne i autonomne prostore razlika. Učile smo jedne od drugih kako da živimo i mislimo (iz)van normi i unapred definisanih matrica. Svih ovih godina BeFem, festival feminističke kulture i akcije, raste kroz razmenu i proizvodnju drugih i drugačijih znanja i kroz zajedničko promišljanje feministkinja i feminista koje(i) deluju u postjugoslovenskom i prostorima internacionalne feminističke misli i akcije sa ciljem da dođemo do strategija i tehnika otpora svim oblicima patrijarhata, nacionalizma, fašizma, homo(trans)fobije, retradicionalizacije i konzervativizma. Feminizam se, međutim, na BeFemu otvara i za one koji do sada nisu bili deo feminističkih inicijativa, pa i ove godine, nastavljamo sa tom praksom.

Pred vama i nama su dva dana feminističke politike, kulture i akcije.

Tim BeFem aktivistkinja i teoretičarki vas poziva da zakoračite izvan granica očekivanog mišljenja i izađete iz rodno nametnutnih kutija mišljenja, ponašanja i odevanja.
Program će ove godine začiniti razgovori o borbi protiv neofašističkih inicijativa na prostorima nekadašnje Jugoslavije, otporu na nehumane migracione politike širom Evrope, pravima transrodnih osoba, internetu kao poprištu novih feminističkih borbi, transformisanju javnih prostora, jačanju regionalnih feminističkih platformi.
Iz programa ove godine izdvajamo:
v  Pola ure twiterature – žene i tehnologija
v  I want to ride my bicycle: nove aktivističke platforme
v  AbNormalno – Dizajn je ideologija. Dizajn je politika.
v  Smrt seksizmu, sloboda feminizmu – predstavljanje feminističkog aktivizma u Sloveniji
v  Feministička i antinacionalistička folk muzika!
v  CINDERELLA RUINED MY LIFE: proizvodnja patrijarhata u animiranim filmovima
v  Migraciona politika i otpor – radionica
v  Velika želja, izložba Helene Janečić
v  “Prvo pa žensko” – predstavljanje festivala iz Makedonije
 
Feminističke strategije otpora stvaraćemo kroz tribine, panelske diskusije, umetničke radionice, filmski, muzički i kabare program na kome će se predstaviti 80 govornica i govornika iz celog sveta.
Nije BeFem jedna žena – dođite i pridružite se neustrašivoj zabavi i nadahnutim razgovorima!

Predstavićemo 80 govornica i govornika.

Očekujemo preko hiljadu posetiteljki i posetitelja.

Budi jedna od njih.

Ti si nam važna (i važan).

Nije BeFem jedna žena.