Uncategorized

Predstavljanje knjige

S onu stranu dječjih kolica

S onu stranu dječjih kolica

ArtTresor naklada u suradnji s Veleposlanstvom Kanade i Hrvatsko – kanadskim akademskim društvom organizira promociju i predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige S onu stranu dječjih kolica, autorice Lucie Joubert, profesorice sa sveučilišta u Ottawi, Kanada. 

Predstavljanje knjige održat će se 04. studenog 2014. godine u gradskoj knjižnici Bogdan Ogrizović u Preradovićevoj 5 u Zagrebu, s početkom u 18 sati. Događaju će prisustvovati i sama autorica, Lucie Joubert. Osim L. Joubert, imat ćemo priliku čuti i Leni Bastaić, koja je djelo prevela na hrvatski, te povjesničarku Andreu Feldman i antropologinju Željku Jelavić.

Središte knjige čiji originalni naslov glasi L’envers du landau jest izbor žene da ne bude majka. Sve predrasude s kojima se takav potencijalni izbor susreće kao i obrana istog na duhovit je način opisano iz pera profesorice književnosti koja i sama nema djecu, u društvu koje je opsjednuto majčinstvom. Knjiga je 2011. godine dobila kanadsku književnu nagradu ‘Prix du livre d’Ottawa’/Ottawa Book Award’

Lucie Joubert studirala je književnost na Sveučilištu Quebec, nakon kojeg je uslijedio doktorat na području francuske književnosti na Sveučilištu McGill u Montréalu. Na odsjeku za francuski jezik u Ottawi predaje feminističku teoriju, suvremenu kvebečku književnost, žensko pismo na francuskom jeziku, te teoriju ironije i humora. Iza autorice je dugi niz godina objavljivanja članaka i knjiga iz ranije spomenutih područja, a 2008. godine je dobila i sveučilišnu nagradu ‘Prix d’exellence en éducation’.