Uncategorized

Rode pozivaju na bojkot!

Tjedan bez Nestlea

Tjedan bez Nestlea

Udruga Roda od 2004. godine obilježava Tjedan bez Nestléa koji ove godine traje od 27. listopada do 2. studenoga.  

Cilj bojkota je osvijestiti ljude o neetičkom ponašanju/poslovanju te multinacionalne kompanije i potaknuti ih na kritičko razmišljanje o temi. Ukoliko jako volite Nescafe, pokušajte je ne piti ovaj tjedan, a ako već bojkotirate Nestlé, pridružite nam se u širenju ideje o bojkotu i razlozima zbog kojih je nastao (i traje).

Zašto bojkotiramo Nestlé?

Zato što unatoč upozorenjima i dalje sustavno krši Međunarodni pravilnik o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko. Prema njihovim očitovanjima, Nestlé navodno odgovorno reklamira svoje nadomjeske, no je li uistinu tako?

Niti jedna tvrtka ne bi smjela reklamirati nadomjeske na način da ih idealizira, no Nestlé svoje mliječne formule i dalje reklamira tvrdnjama kao “štiti” (bebe), “nježan (ili prirodan) početak” i sl.

U svojoj paleti proizvoda, Nestlé ima i sokove, kašice, čak i gotove obroke na čijim etiketama preporučena dob uvođenja u prehranu dojenčeta nije u skladu s trenutnim smjernicama WHO-a i tako izravno utječe na skraćivanje dojenačkog staža.

Nadalje, tu su i razne žitarice za stariju djecu koje sadrže prevelike količine šećera, a reklamiraju se kao zdravi doručak.

Nemate li doticaja s takvim proizvodima, još uvijek vjerojatno ne izbjegavate sve Nestlé proizvode jer Nestlé je vlasnik i mnogih tvrtki koje testiraju proizvode na životinjama (L’Oreal), eksploatiraju prirodne resurse u svrhu vlastitog profita (vodu bi Nestléovo vodstvo rado vidjelo u potpunosti privatiziranu i ograničenu za korištenje onima koji si je mogu priuštiti, tj. skupo platiti), a na uštrb zdravog i čistog okoliša (KitKat), koriste djecu kao radnu snagu (proizvodnja čokolade i kave).

Što možete učiniti?

1. Podijelite ovaj tekst.

2. Pridružite se događajima na facebooku:

International Nestlé-Free Week: 27 October – 2 November 2014

Nestlé boycott (INBC)

3. Ukoliko vidite kršenje Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko, javite nam na mail adresu monitoring@roda.hr.

4. Potpišite i proslijedite peticiju kao bi pomogli zaštitu dojenja u Filipinima.

5. Informirajte se više o bojkotu.