Uncategorized

Ulaz na sva događanja je besplatan

10. izdanje eksperimentalnog film festivala 25 FPS

10. izdanje eksperimentalnog film festivala 25 FPS

Deset godina Zagreb i Kino SC ugošćuju filmsku manifestaciju eksperimentalnog filma, Festival 25FPS koji na ovogodišnjem jubilarnom izdanju nudi zanimljive projekcije, festivalske goste i inovativne autore/ice. Od 25. do 28. rujna festivalsko slavlje održat će se u Zagrebu u prostorima SC-a, a nakon toga program seli u Rijeku u Art-Kino Croatia. Međunarodni filmovi koji će biti dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa, nastali su u posljednje dvije godine kao istraživanje filmskog prostora kroz rod, žanr, tehniku i nove alternativne ideje.

Sanja Grbin, Mario Kozina i Marina Kožul od 1.494 prijavljenih radova, odabrali su 27 filmova od kojih će neki imati premijeru u Zagrebu. Hrvatska ima sva svoja predstavnika, a to su film autora Silvestera Kolbasa ‘Kino Crvena zvijezda’ i ‘Wash Your Hands’ Josipa Žuvana. Tematike bi mogle zanimati i širu javnost, jer obuhvaća političke, znanstvene, konceptualne, animirane, poetske, dijaloške i mnoge druge vrste i žanrove. U međunarodnom žiriju 10. Festivala FPS-a su Andréa Picard, kanadska filmska kritičarka i trenutno najtraženija filmska kustosica, članica Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, Ana Hušman, hrvatska filmska autorica čiji radovi su već prikazivani na prošlim izdanjima 25 FPS-a i Johann Lurf, austrijski filmaš mlađe generacije i višestruko nagrađivan autor.

Svaki član/ica žirija dodjeljuje vlastiti Grand Prix, a hrvatskoj publici su pripremili programe u kojima predstavljaju što ih inspirira u filmu i medijskoj umjetnosti. Svi hrvatski filmovi kandidiraju se za nagradu Green DCP kojom se potiče daljnja profesionalna izrada DCP prikazivačkog formata. Osim natjecateljskog djela, festival uključuje već dobro poznate programske cjeline Ode filmu, Expanded Cinema, Kino 33, Žiri predstavlja, Refleksi, radionice i razgovore s autorima. Sve o festivalskom programu možete pratiti na njihovom Facebooku, Twitteru i službenoj web stranici Festivala. Ulaz na sva događanja je besplatan.