Uncategorized

Istraživanje

Poziv za trans i rodno varijantne osobe

Poziv za trans i rodno varijantne osobe

Ženska soba – Centar za seksualna prava i Trans Aid – udruga za promicanje i zaštitu prava trans, inter i rodno varijantnih osoba provode istraživanje o iskustvima i potrebama trans i rodno varijantnih osoba u Republici Hrvatskoj, kao i preprekama za ostvarivanje sigurnog i dostojanstvenog života. Cilj istraživanja je prikupiti podatke o trenutnim potrebama i problemima s kojima se susrećemo kako bi kreirale_i preporuke i strategije za poticanje daljnjih društvenih promjena u cilju ostvarivanja prava trans i rodno varijantnih osoba.

Istraživanje se sastoji od dubinskih intervjua u trajanju od jednog do tri sata. Pitanja u intervjuu se tiču razvoja identiteta, praksi, situacije u društvu, obrazovanja, iskustava u pristupu zdravstvenim uslugama, zakonskog okvira i ostalih prepreka s kojima se susrećemo. Sve informacije koje prikupimo uz pomoć intervjua bit će tretirane kao strogo povjerljive i jedino će istraživači_ce imati pristup transkriptima intervjua. Nitko osim istraživača_ica neće imati pristup intervjuima, nego tek publiciranim rezultatima istraživanja u kojima će anonimnost biti osigurana. Audio zapisi i transkripti biti će trajno izbrisani u roku od šest mjeseci od nastanka intervjua.

Na sudjelovanje u istraživanju pozvane su sve trans i rodno varijantne osobe koje žive ili su živjele u Republici Hrvatskoj javljanjem na e-mail: transaidcroatia@gmail.com ili telefon 091/795-1986, nakon čega će se istraživački tim javiti radi daljnjeg dogovora mjesta i vremena provedbe intervjua.

S obzirom da je navedeno istraživanje prvo takve vrste u Republici Hrvatskoj koje se provodi s trans i rodno varijantnim osobama, izuzetno je važno prikupiti informacije kako bi mogle_i raditi na unaprjeđenju društvenog i pravnog položaja naše zajednice.