Uncategorized

tematska debata

Socijalna Europa – strateška investicija, a ne trošak!

Socijalna Europa – strateška investicija, a ne trošak!

gong.hr

Uoči europskih izbora, GONG i SSSH u suradnji s Centrom za mirovne studije i Grupom 22 pozivaju Vas na tematsku debatu o mogućnostima obnove europskog socijalnog modela u narednom mandatu EP i EK Socijalna Europa – strateška investicija, a ne trošak! u utorak, 13. svibnja 2014. od 11 do 13 sati u Velikoj dvorani Radničkog doma (Trg kralja Petra Krešimira 4, V. kat , Zagreb).

U proteklom mandatu, politika štednje ozbiljno je ugrozila mogućnosti javnih ulaganja u socijalnu državu, a time i realizaciju razvojne strategije temeljene na znanju, inovacijama i društvenom kapitalu, kao što je proklamira Europe 2020. Mjere koje kratkoročno stabiliziraju javne proračune, istodobno generiraju nejednakost, siromaštvo i regionalne razlike. Uz društvene štete, ekonomska bilanca politike štednje već  je srednjoročno negativna jer smanjuje šanse Europe za globalnu konkurentnost koja je jedino moguća pod pretpostavkom kompetentne i kreativne, a ne potplaćene i iscrpljene radne snage.

Može li Europa ostvariti viziju najpoželjnijeg kontinenta za kvalitetan i produktivan život? Kakav model razvoja trebamo, uz kakav tip strateških investicija? Pod kojim je političkim uvjetima u sljedećih pet godina moguća obnova socijalne države širom EU? Koje su to nužne modifikacije Europskog semestra i drugih instrumenata ekonomske i fiskalne politike? Na ova pitanja, prijedloge rješenja uvodno će predstaviti:

  • Conny Reuter, generalni tajnik europske mreže za socijalnu pravdu SOLIDAR,
  • Sandra Benčić, programska voditeljica Centra za mirovne studije,
  • Andrej Zorko, izvršni tajnik Zveze slobodnih sindikata Slovenije, član EGSO-a,
  • Darko Šeperić, savjetnik za europska pitanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske,
  • Danijela Dolenec, koordinatorica zeleno-lijeve istraživačko-zagovaračke Grupe 22.

U nastavku, očekuje se dinamičnu debatu koja će uključiti i predstavnike poslodavaca i sindikata, društvene znanstvenike, predstavnike vlasti i aktiviste, kao i zainteresirane kandidate na europskim izborima. Zaključci s ove rasprave bit će predstavljeni na središnjoj debati s predstavnicima svih relevantnih političkih opcija 19. svibnja u Novinarskom domu.